Datum objave: 04. Travanj 2018

Slovenski Impol nije samo vlasnik tvornica aluminija nego i dvorca Statenberg koji su povjerili zanesenjacima

Diana Ferić
Diana Ferić

 Manje je poznato da je Grupa Impol iz Slovenske Bistrice koja je nedavno kupila Valjaonice šibenskog TLM –a i uspješno ih oporavila,  vlasnik  i jednog slovenskog nacionalnog kulturnog dobra – poznatog dvorca Stataneberg, u Općini Makole, koji je izgrađenu 13 stoljeću. Najduže ga je u povijest posjedovala plemićka obitelj Attemes, a jedno vrijeme i zagrebačka obitelj Neumann. U rukama te poznate slovenske tvrtke, najvećeg izvoznika u Štajerskoj koja aluminijskim proizvodima opskrbljuje veliki dio svijeta i najveće automobilske tvrtke, taj je dvorac od 1989. godine.  Zahvaljujući povjerenju koje su dali dvoje entuzijasta Tanji Šubelj iz Ljubljane i njezinom poslovnom i životnom partneru Florjanu Sušniku iz Lukovice tom se dvorcu posljednjih godina vraća stari sjaj, a oni se nazivaju grofica i grof Štatenberški.

 

 

Novinari šibenskih redakcija koji su ovih dana posjetili sjedište grupe Impol u Slovenskoj Bistrici imali su čast da budu među njegovim prvim posjetiteljima kao i da ih volonteri koji se brinu o tom dvorcu, obučeni u barokne kostime dočekaju s dalmatinskim pjesmama koje su svirali na nekoliko stoljeća starim glazbalima. Taj je dvorac kao vremenska kapsula jer se, šetajući po njemu, vraćate nekoliko stoljeća unatrag.

 

O zanesenjaštvu kojim su Tanja i njezin, kako ga stalno zove, grof, uredili taj dvorac dovoljno govorio podatak da su ga opremili s originalnim namještajem i ostalim predmetima koje su kupili po cijeloj Europi i dovezli s ukupno 300 šlepera.

Obnovili su za sada 32 sobe i to plesnu dvoranu, mušku i damsku sobu, knjižnica sa starim,a li i odbačenim knjigama koje su skupili na smeću, glazbena soba, krojačnica s starim kostimima, medicinskim instrumentima iz 19.i 20 stoljeća, „dućanom“ s trgovačkim brendovima iz 20. stoljeća, a jedna soba je posvećena Franju Josipu II. i Mariji Tereziji. Obnovili su i stare freske u dvorcu te kapelicu.

 

No možda i više od tog dvorca zadivljuju životna snaga i optimizam koje pokazuje Tanja Šubelj unatoč teškim životnim nevoljama kroz koje je prošla. Još kao djetetu od četiri godine ustanovili su joj teško oboljenje očne retine, a posljednjih 25 godina je gotovo pa slijepa. Ima samo jedan posto vida. Unatoč tomu na Brajici je završila pravni fakulteta, a sada se bavi poduzetništvom. Prošla je veliko iskušenje kada je oboljela od raka
„Nakon prve kemoterapije odlučila sa s tim načinom liječenja prestati i okrenuti se zdravijem životu i onomu što volim, živjeti kao grofica. Volim se oblačiti u baroknu odjeću, ne volim kuhati ni pospremati po kući već se radije obrazujem, čitam, idem u kazalište i to sam sada postigla“, kaže o svom životu grofice u 21. stoljeću.
Zanimljiv je i način na koji im je Upravni odbor Impola povjerio dvorac:

 

 

„Kada smo moj grof i ja odlučili obnoviti ovaj dvorac otišla sam kod gospodina Jerneja i to mu ponudila i on je odmah pristao. Kasnije sam ga upitala kako je tako lako donio odluku i prihvatio našu ideju, a on mi je odgovorio kako su presudile moje ruke umotane u zavoje zbog brojnih žuljeva što mu je bio dovoljan dokaz da sam ozbiljna i radišna i da ću provesti to što želim“, ispričala nam je grofica Štatenberška, a razlog koji je presudio kod Jerneja govori i rječito i o poslovnoj etici i kriterijima kojima se rukovode u grupi Impol.
 

Iz kategorije: Vijesti