Datum objave: 20. Veljača 2018

Gradonačelnik Burić u svom uredu s ponosom drži sliku nove zgrade na mjestu kina Tesla

Diana Ferić
Diana Ferić

Fotomontaža na kojoj je nova Jollijeva poslovna zgrada koja će niknuti na mjestu secesijske zgrade bivšeg kina Tesla već godinama stoji u uredu šibenskog gradonačelnika što znači da ju gradska vlast s ponosom pokazuje. Drugih projekata na tom mjestu nema. Zbog toga uopće nije čudno što se gradski oci ne izjašnjavaju glede toga što se dopustilo rušenje kina Tesla i što gradonačelnik Željko Burić, nezadovoljstvo dijela javnosti svodi na emotivnu razinu.

Na naš upit da se gradonačelnik očituje o činu rušenja zgrade koja je trebala biti proglašena kulturnim dobrom dobili smo sljedeći odgovor:

„Brojni Šibenčani vezani su uz nekadašnje kino Tesla, koje je nažalost prije više od 20 godina izgubilo svoju funkciju i namjenu, te je rušenje navedenog objekta izazvalo emotivne reakcije naših sugrađana.
Mogu reći da me, kao i njih, vežu brojne lijepe uspomene za nekadašnje kultno šibensko kino, ali se nadamo da će i u budućem konceptu prostor adekvatno biti priveden svrsi“, komentar je gradonačelnika Željka Burića.

 

Gradonačelnik očito stvar shvaća vrlo površno. Kino Tesla nije bilo samo mjesto na kojem su se gledali filmovi već ima puno veće značenja kao dio šibenske i hrvatske kulturne baštine i u njemu je moglo i moralo biti sublimirano sve što je Šibenik dao hrvatskoj i svjetskoj filmskoj umjetnosti. Uz to, ta je zgrada bila i sama po sebi vrijedna. Podignuta je po nacrtima šibenskog arhitekte Perruccija i, da je struka učinila što je trebala učiniti, investitor se morao obvezati da ju faksimilno obnovi. Da su bili na razini zadaće koja im je povjerena, investitor bi, kako je kazao poznati arhitekt Ante Vrban shvatio, da bi time profitirao i on i Grad.

 

Gradska vlast pere ruke od toga što je umjesto toga zbrisana s lica Zemlje  činjenicom da nije  bila ni u jednoj kategoriji zaštite pa ju je investitor, a očito i gradska vlast, imao pravo tretirati kao straćaru od čijeg će rušenja Šibenik  samo profitirati. Investirot  obećava da će na mjestu kina tesla podići zdanje kojim će se Šibenik  dičiti. To nas podsjeća na onu poslovicu o mostarskom mostu , da će „podići novi, još stariji most  od onog srušenog“.

 

A da je i investitor dobro znao u što se upušta rušenjem zgrade bivšeg kina Tesla i da je dobro znao da ne ruši „oronulu straćaru“ svjedoči to što je kino Tesla srušeno  u subotu, na neradni dan. Obavijest je u gradski Upravni odjel za komunalne poslove stigla u petak nešto prije 15 sati, kako je pročelnik tog odjela izjavio za Županijski radio Šibenik, a ni gradilište prilikom rušenja nije bilo osigurano. Budući da je bio neradni dan znao je da nitko neće reagirati.  Na isti način srušena je i urbana vila Matulja na Brodarici. Glavno da je sve pravno čisto!
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3