Datum objave: 20. Veljača 2018

NA DANAŠNJI DAN: Uhićen kradljivac kokoši i šverceri ženskih čarapa i svilenih gaćica

Diana Ferić
Diana Ferić

Lopova koji je ukrao tri kokoši šibenski sud je 20. 2. 1941. godine kaznio s dvije godine zatvora, a švercere ženskih čarapa i svilenih gaćica s tri mjeseca zatvora uvjetno.

U mraku Drugog svjetskog rata dok se svijet davio u moru krvi i smrti, Šibenik je još živio mirnim životom, pripremao se za turističku sezonu, organizirao najljepše i najveselije plesove, a Općinski sud je na pomalo neobičan način radio svoj posao.

Tako je nakon rasprave koja je potrajala skoro cijeli dan presudio da Šibenčanin koji je u Jezerima ukrao tri kokoši nesilice seljanki Božici Milin, za svoj zločin mora odležati čak dvije godine strogog zatvora. Lopov se branio da se samo šalio i da je seljanku samo želio preplašiti, ali mu sud nije povjerovao nego je kao otegotnu okolnost uzeo činjenicu da su jaja triju koka nesilica bila jedina hrana koju je imala siromašna seljanka Božica.

Istoga dana sudilo se i grupi poznatih šibenskih švercera. Oni su već bili osuđivani jer su iz Italije u Šibenik švercali kavu, šećer, rižu, cigarete, šibice i druge stvari kojima je Šibenik oskudijevao, a sada su uhićeni zato što su iz Šibenika ponajviše u Split i Zadar krijumčarili ženske najlon čarape i "superfine svilene gaćice kao još nekoje intimne stvari".

Za to vrijeme zrakoplovstvo nacističke Njemačke bombardiralo je gradove u Velikoj Beritaniji, Japanci slali stotine tisuća vojnika u napad na Singapur, na atlantiku je bjesnio podmornički rat, u Zagrebu je održano prvenstvo Hrvatske u plivanju, a u šibenskom kinu "Tesla" premjerno je prikazan "muzički i pjevački velefilm "Ti si moja pjesma" s opernim pjevačem Sardy Janošom u glavnoj ulazi. Prije filma pred prepunim gledalištem prikazani su su britanski ratni žurnali s upozorenjem na "uznemirujuće scene koje ne može svatko podnositi."
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3