Datum objave: 19. Veljača 2018

NA DANAŠNJI DAN: Zabrana mokrenja iza kazališta jer smrad ometa predstave

Diana Ferić
Diana Ferić

Općinska zabrana mokrenja iza kazališta i po kazališnoj zgradi nije pomogla.

Prolaz kroz Ulicu kod Gradskih vrata, i dalje je mjesto gdje se Šibenčani najradije olakšavaju, a smrad i amonijačna isparavanja su tako jaki da publika u više ne može pratiti predstave.

Šibenska gradska vlast nekoliko je puta raspravljala o tom problemu te je konačno 19. veljače 1926. godine donijela odluku o najstrožoj zabrani "uriniranja i gnušenja u Ulici kod Gradskih vrata".

Zabrana je nazvana strogom, ali nije predviđala nikakve kazne pa je kasnije nitko nije poštivao. Smrad je donekle ublažavan posipanjem Ulice kod Gradskih vrata, kako se tada zvala uličica iza kazališta koja spaja Trg kralja Držislava i Ulicu kralja Zvonimira u kojoj se danas nalazi javni zahod.

Koliko je poznato 1926. godine zbog mokrenja iza kazališta kažnjena su tek dvojica britanskih mornara s broda "Clearpool" koja su se tu "dok su se olakšavala po kazališnom zidu" potukla pa su ih policajci priveli, a sudac im odredio novčanu kaznu koju nisu platili jer su otplovili.

Problem uriniranja i gnušanja po ulicama i portunima nije bio nov, a pokušavala ga je riješiti i gradska uprava na čelu s Antom vitezom Šupukom krajem 19. stoljeća.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3