Datum objave: 03. Veljača 2018

Struka utvrdila:Petrina je autor novog pojma u hrvatskoj političkoj teoriji - UHLJEBI

Diana Ferić
Diana Ferić

Politolog dr. sc. Dražen Lalić smatra da je autor izraza UHLJEB, koji dubinski potresa Hrvatsku, načelnik Primoštena Stipe Petrina. Štoviše, Lalić u današnjem "Večernjem listu" kaže da Stipe Petrina nije samo prvi popularizator izraza UHLJHEB u hrvatskoj javnosti nego i prvi koji je opisao njeno značenje.

 

Riječ UHLJEB, puna negativnih značenja i konotacija, postala je u Hrvatskoj toliko značajna da su se njome počeli baviti najugledniji hrvatski znanstvenici, lingvisti, politolozi i sociolozi, a vodeći nacionalni mediji posvećivati čak četiri puta veći prostor nego razgovorima hrvatske predsjednice Grabar - Kitarović i predsjednika Srbije Vučića.

Temeljitu i opširnu analizu fenomena izraza UHLJEB, politologa dr. sc Dražena Lalića, objavio je na svojim udarnim stranicama i današnji "Večernji list". Lalićev tekst iznimno je značajan, a njegov najzanimljiviji dio je, na istraživanjima utemeljena pretpostavka da je tu riječ koja ubojito precizno definira jednu od najnegativnijih i najpogubnijih pojava koje nagrizaju temelje hrvatske državne opstojnosti, prvi javno upotrijebio i popularizirao načelnik Primoštena Stipe Petrina.

 

Prema Lalićevim "jezično - politološkim iskapanjima" čije je rezultate objavio "Večernjak" te potvrdama koje je dao splitski novinar Damir Petranović, Petrina je izraz UHLJEB prvi put upotrijebio u svojoj izbornoj kampanji 2001. godine te 2005. godine kada je šokirao javnost svoji, sada već legendarnim izbornim jumbo plakatima: PETRIN´L UNIŠTAVA SVU POLITIČKU BAGRU I UHLJEBE.

 

Lalić citira i definiciju izraza UHLJEB koju je tada dao Stipe Petrina:

"Uhljeb je akter čija se životna taktika, ideologija, praksa i evolucijski nagon za egzistencijom svodi na nekritički oportunizam. Dotična osoba (UHLJEB) lojalna je svojoj stranci, lokalnom šerifu, kompaniji i nečemu drugom sve dok nešto od tih entiteta osigurava njegovu egzistenciju. Pri tome djeluje kontra svih plemenitih poriva i ideala, krajnje nagonski, reducirano na instinkt za preživljavanje i do kraja će ostati uz izvor svoje egzistencije. ne mareći uništava li on tuđe živote, potapa budućnost cijelih generacija, pa u konačnici možda vrši i genocid cijelog naroda."

 

U svom istraživanju dr. sc. Dražen Lalić kaže da je riječ UHLJEB iznimno kulturno i društveno značajna jer je "našim ljudima iznimno važna za preispitivanje (zlo)duha ovog vremena i prostora".

 

Raspravu o riječi UHLJEB pokrenula je opaska hrvatskih dušobrižnika - neznalica da UHLJEB nije hrvatska nego srpska riječ.

Zanimljivo je da se najprije smatralo da su tu riječ prvi 2005. godine upotrijebili navijači splitskog "Hajduka" poznati pod plemenskim imenom Torcida odnosno da se ona u hrvatskoj javnosti prvi put pojavila u poznatoj kriminalističkoj seriji "Sopranosi". Pokazalo se, međutim, da primat ima Stipe Petrina!

Iz kategorije: Vijesti