Datum objave: 01. Veljača 2018

NA DANAŠNJI DAN: Talijanska okupacijska vlast zabranila hrvatski jezik u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Talijanska okupacijska vlast zabranila je 1.2.1919. godine hrvatski jezik u Šibeniku i sve novine na bilo kojem jeziku osima talijanskom uz prijetnju kaznom tri godine strogog zatvora. Prvi koji je uhapšen i osuđen zbog čitanja novina na hrvatskom jeziku bio je željezničar Duplančić, šibenski zet porijeklom iz Splita.

Sve putnike koji dolaze u Šibenik iz Splita talijanska vojska i karabinjeri svlačili su do gola i maltretirali u Labinu, Perkoviću i Ražinama, a u Šibeniku ih je čekala stroga carina.

Po Šibeniku je od 1. veljače krenula posebna ophodnja koja je oduzimala Šibenčanima sve što je od bilo kakvog metala.

Osim građana i težaka Talijani su progonili i hrvatski orijentirane svećenike. Na otoku Prviću 1. velače 1919. godine uhićen je zbog hrvatstva župnik don Ferdo Mrakovčić, a na Zlarinu te u Rogoznici, Primoštenu i Vodicama Talijani su batinali sve za koje su posumnjali da su izustili hrvatsku riječ.

Šibenik je dospio pod vlast Italije 6. studenoga 1918. godine nakon što je Austro - Ugarska Monarhija kapitulirala. Italija je u Prvom svjetskom ratu bila na strani pobjednika pa je pokušala iskoristiti prigodu i anektirati istočnu obalu Jadrana u čemu je djelomično i uspjela. Šibenik je pod vlašću Italije ostao do 1921. godine. Talijanska okupacija 1918. - 1921. u šibenskim analima ostala je zabilježena kao razdoblje najgoreg terora, nasilja i zločina do Drugog svjetskog rata.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3