Datum objave: 31. Siječanj 2018

NA DANAŠNJI DAN: Štrajk zbog prisiljavanja konobarica na rad iza 22 sata

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski hotelsko - kavanski namještenici stupili su na današnji da, 31. siječnja 1935. godine u štrajk zbog prisiljavanja "žensko osoblje na rad iza 22 sata".

Vlasnici šibenskih kavana, gostionica i hotela početkom 1935. godine počeli su kršiti zakonsku odredbu prema kojoj konobarice ne smiju raditi iza 22 sata zbog osobne sigurnosti i "nepredvidive spolne naravi noćnih gostiju".

Rasprava o stupanju u štrajk hotelsko - kavanskih namještenika u kavani "Istra" počela je u 2 sata iza ponoći, u jedino slobodno vrijeme koje imaju konobari i poslužitelji, a trajala je do 5 sati ujutro.

Osim zahtjeva da se poštuje zabrana rada ženskog osoblja iza 22 sata šibenski su konobari zahtijevali da im se "po engleskom sistemu" omogući da nakon 15 sati gostima račune naplaćuju odmah jer nakon 15 sati "gosti vrlo rado i čilo izmiču plaćanju, a taj gubitak gazde konobarima ne priznaju nego im odbijaju od plaće".

Skupština hotelsko - kavanskih namještenika bila je jednoglasna da se pošalje "telegram - čestitka našem slavnom sinu Ivanu Meštroviću na njegove slavne uspjehe".
 

Iz kategorije: Vijesti