Datum objave: 12. Siječanj 2018

VODIČKA OBILAZNICA: Cesta bez nedostataka i sa svim dozvolama za - pogibelj!

Diana Ferić
Diana Ferić

Vodička obilaznica, spomen koje već izaziva jezu kod vozača zbog niza pogibeljnih nedostataka, nepreglednosti, loših tehničkih rješenja, loše postavljenih prometnih znakova i čak sedam neoznačenih raskrižja, službeno je cesta bez nedostataka sa svim potrebnim suglasnostima i dozvolama nadležnih tijela i institucija. Ona ima i urednu uporabnu dozvolu, a prilikom njenog puštanja u promet nisu utvrđeni nikakvi nedostaci. Štoviše, nepobitno je utvrđeno da je izgrađena i opremljena sukladno svim hrvatskim zakonskim propisima.

 

Ako je tako zašto se vozači i dalje na nju žale? Zašto govore da je vodička obilaznica opasna za sve koji njom prometuju? Zašto govore o propustima i nedostacima?

Na naš novinarski upit o nedostacima na koje ukazuju vozači od Hrvatskih cesta d.o.o. dobili smo službeni odgovor (objavljujemo ga u cijelosti u produžetku teksta) da obilaznice ima svu dokumentaciju, suglasnosti i dozvole nadležnih tijela i institucija kao i uporabnu dozvola da u projektnoj dokumentaciji i prilikom tehničkog pregleda nisu utvrđeni nedostaci, da je nedvojbeno utvrđeno da je izgrađena sukladno zakonskim propisima u RH te da je i stručno povjerenstvo kojeg je osnovalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nakon prometne nesreće koja se dogodila 16. lipnja 2017. godine, a kojeg su činili inspektori cesta te stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti, Zavoda za prometno-tehnička vještačenja, koje je nakon obavljenog pregled obilaznice utvrdilo da je obilaznica u potpunosti izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom i ima ishođenu uporabnu dozvolu i da je izgrađena u skladu s pravilima struke.

 

Sve te reference koje je vodička obilaznica dobila od najviših institucija padaju, međutim, u vodu kada se sjedne za volan i krene tom cestom od raskrižja za Srimu do ponovnog uključivanja na staru dionicu magistrale. Tijekom tih pet - šest minuta vožnje svaki vozač pa čak i onaj koji nema nikakvo osobito iskustvo ili dulji vozački staž shvatit će da vozi iznimno opasnom cestom, punom nevjerojatnom broju pogibeljnih zamki, nedostataka i loših tehničkih rješenja.

Kako bi to provjerili napravili smo testnu vožnju s uključenom video kamerom i foto - aparatom i došli do šokantnih potvrda da su žalbe i prigovori vozača na vodičku obilaznicu više nego opravdane te da je ona zaista pogibeljna, pa čak i bez pretjerivanja potencijalno smrtonosna.

 

Vožnja vodičkom obilaznicom svojevrsni je "ruski rulet" zato što na njoj postoji čak šest neoznačenih raskrižja sa sporednim cestama i sporednim putovima. Neposredno ispred nekih raskrižja umjesto znakova upozorenja postavljeni su znakovi koji dozvoljavaju pretjecanje i brzinu od 80 kilometara na sat! Zastrašujuće je da prije velikog raskrižja koje je regulirano semaforom, na prijevoju zbog kojeg ga vozači ne mogu vidjeti uopće nema znaka upozorenja zato što je on postavljen iza putokaza tik pred samim raskrižjem. Znaci dodatnog ograničenja brzine kada se prilazi raskrižjima za izlazak s obilaznice prema Vodicama iz smjera Pirovca postavljeni su tik pred njima na mjestima gdje to više nema nikakvog smisla. I loših tehničkih rješenja je upravo šokantno mnogo. Najgore je i najpogibeljnije to što na glavnim raskrižjima ne postoje ulazne trake koje omogućavaju sigurno uključivanje u promet na obilaznici. Simptomatično je da postoje izlazne trake s obilaznice na spojne ceste prema Vodicama, ali ne i izlazne kakve su uređene na tehnički korektnom raskrižju s cestom za Srimu na starom dijelu magistrale.

 

Osim što su neoznačena, raskrižja sa sporednim cestama i poljskim putovima, a ima ih čak šest, izgrađena su na nepreglednim mjestima, a jedno od njih "probijeno" je čak kroz sredinu zaštitne ograde tako da ga je apsolutno nemoguće vidjeti.

Kako sve te eklatantne propusti i nedostatke nisu uočili stručnjacima koji su obavili tehnički pregled vodičke obilaznice te joj izdali uporabnu dozvolu i usprkos svemu proglasili je sigurnom za promet, pitanja su na koja bi bez odgode morale odgovoriti najodgovornije državne institucije prije nego što se dogode nove tragedije iako je potvrđeno da za dosadašnje nesreće nije bila kriva ta cesta nego vozači.

Kako izgleda vožnja vodičkom obilaznicom, cestom s dozvolama za pogibelj, pogledajte našoj Facebook stranici:


NOVINARSKO PITANJE PORTAL GRADA ŠIBENIKA sibeniknews:

From: Diana Feric [mailto:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.]
Sent: Tuesday, January 9, 2018 10:05 PM
To: Javnost <Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.>
Subject: Novinarski upit
Poštovani,
molim Vas da mi što je prije odgovorite na pitanja zbog čega još nisu uklonjeni uočeni nedostatci na vodičkoj zaobilaznici iako je to bilo najvljeno. Zanima me hoće li to biti napravljeno i kada?
Srdačan pozdrav!
Diana Ferić, urednica portala Šibenik News
Trg Andrije Hebranga 11A
22 000 Šibenik
T. 099 7333629

ODGOVOR HRVATSKIH CESTA:

Šalje: Tamara Pajić <Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.>
Datum: 11. siječnja 2018. u 16:04
Predmet: FW: Novinarski upit
Prima: "Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite." <Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.>

Poštovana gospođo Ferić,
u svezi Vašeg maila od 9. siječnja 2018. godine, u kojemu nas tražite očitovanje u svezi „uočenih nedostataka“ na dionici državne ceste DC8, „vodičkoj obilaznici“, prije svega bismo napomenuli kako Hrvatske ceste d.o.o. svakodnevno kroz različite aktivnosti i projekte poduzimaju mjere i radnje na povećanju sigurnosti cestovnog prometa na državnim cestama.
U konkretnom slučaju, ukazali bismo na činjenicu kako su prije izgradnje predmetne obilaznice na svu dokumentaciju ishođene potrebite suglasnosti i dozvole nadležnih tijela i institucija, a prije puštanja obilaznice u promet ishođena je i uporabna dozvola. Dakle, u projektnoj dokumentaciji, a i prilikom tehničkog pregleda prije puštanja obilaznice u promet nisu utvrđeni nedostaci na predmetnoj cesti te je nedvojbeno utvrđeno da je ista izgrađena sukladno zakonskim propisima u RH. Na to ukazuje i nalaz stručnog povjerenstva kojeg je osnovalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nakon prometne nesreće koja se dogodila 16. lipnja 2017. godine, a kojeg su činili inspektori cesta te stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti, Zavoda za prometno-tehnička vještačenja, koje je nakon obavljenog pregled obilaznice utvrdilo sljedeće:

•Obilaznica je u potpunosti izgrađena u skladu sa građevinskom dozvolom i ima ishođenu uporabnu dozvolu,
•Obilaznica Vodica kao građevinski objekt nije uzrok teške prometne nesreće koja se dogodila 16. lipnja 2017. godine,
•Prometna rješenja primijenjena na izvedenoj obilaznici Vodica u skladu su sa rješenjima koja su primijenjena na ostalom dijelu D8, sukladna su propisima za cestu II kategorije,
•Obilaznica je izgrađena sukladno glavnom i izvedbenom projektu i u skladu s pravilima struke.

Isto tako, ukazali bismo da su, sukladno policijskim izvješćima, uzroci nastalih prometnih nesreća na navedenoj cesti bili prekoračenje brzine, nepoštivanje prometne signalizacije (konkretno prolazak kroz crveno svjetlo) i vožnja pod utjecajem alkohola te se u tom smislu nikako ne može govoriti da su uzročnik nastanka prometnih nesreća bili nedostaci ceste.

Međutim, u maniri dobrog gospodara Hrvatske ceste d.o.o. su s ciljem utvrđivanja eventualno potrebnih dodatnih mjera kojima se može utjecati na smanjenje pogrešaka vozača te smanjenje posljedica eventualnih prometnih nesreća na obilaznici grada Vodica na državnoj cesti DC 8, u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti obavile analizu cestovne sigurnosti prema EuroRAP/iRAP-RPS metodologiji te su za predložene mjere izradile prometni elaborat na koji je ishođena i suglasnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U tijeku je priprema za pokretanje postupka javne nabave prometne signalizacije i opreme obuhvaćene predmetnim prometnim elaboratom.

U konačnici bismo napomenuli kako smo obavili razgovore i s Ministarstvom unutarnjim poslova da se na obilaznici instaliraju kamere za automatski nadzor brzine, obzirom da je predmetno u njihovoj nadležnosti te je realizacija istog u zakonom predviđenoj proceduri.

Lijepi pozdrav,

Tamara Pajić
Ured za odnose s javnošću

 

Iz kategorije: Vijesti