Datum objave: 05. Siječanj 2018

IN MEMORIAM: Umro Vuk sa Svilaje, legendarni hrvatski branitelj Ivan Buzov – Laćak

Diana Ferić
Diana Ferić

Ivan Buzov – Laćak, legendarni hrvatski branitelj i bojovnik iz Mirlović Polja, pripadnik slavne domobranske postrojbe „Vukovi sa Svilaje“ preminuo je danas u 90. godini života.

Ivan Buzov bio je jedan od najstarijih, ako ne i najstariji branitelj u Šibensko – kninskoj županiji, a u Domovinskom ratu iskazao se neviđenom hrabrošću junaštvom i smjelošću. On je, naoružan tek trofejnom puškom „talijankom“ iz Drugog svjetskog rata i imajući tek šaku streljiva, punih mjesec dana nakon pada Drniša i prodora neprijatelja prema Šibeniku, sam branio svoje selo Mirlović Polje na obroncima planine Svilaje.

Stanovnici Mirlović Polja napustili su svoja ognjišta nemoćni pred vojnom silom udruženih snaga bivše JNA, srbijanskih četnika i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba u Kninu. No, Ivan Buzov nije htio napustiti svoj dom i svoje selo. Sebi je rekao: „Ne idem! Ne dam!“, s tavana skinuo pušku koju je tu skrivao 43 godine i sam se suprotstavio neprijatelju koji je nadirao preko Petrova polja predvođen tenkovima.

Uspio je neprijatelja zaustaviti i natjerati ga de se brani iako je bio sasvim sam. Odolijevao je punih mjesec dana, a onda su Mirlovčani shvatili da su se iz svog sela povukli pred kukavicama koji se nisu u stanju boriti s jednim jedinim čovjekom pa su se vratili te uz pomoć tadašnjeg zapovjednika 142. brigade HV-a Luke Vujića utemeljili svoju domobransku postrojbu. Tako je nastala legendarna opjevana domomobranska satnija  „Vukovi sa Svilaje“. Bila je to prva samorodna domobranska postrojba u Hrvatskoj u čijoj su logistici bile, između ostalih, tada osamdesetogodišnja baka Jela Buzov, koja je u Hrvatskoj vojsci i policiji imala 18 unuka i tada šesnaestogodišnja Ana Kljaković iz Solina koja je uz sve dužnosti bila i pomoćnica na teškoj strojnici na prvoj crti bojišnice.

Domobranska postrojba „Vukovi sa Svilaje“ u je Domovinskom ratu postala primjer kako se brane ognjišta i Domovina te stekla ugled i slavu kao malo koja postrojba hrvatskih branitelja.

Legendarni Ivan Buzov – Laćak, utemeljitelj i jedan od najpoznatijih Vukova sa Svilaje bit će sahranjen sutra u 14 sati na groblju u Kljacima, a njegova obitelj, prijatelji i suborci od njega će se oprostiti u crkvi sv. Ilije.

 

Iz kategorije: Vijesti