Datum objave: 07. Prosinac 2017

LAKO RAZUMLJIVA KNJIGA: Život i djelo Ivana Meštrovića u neobičnoj knjizi koja pomaže svima

Diana Ferić
Diana Ferić

Gotovo nezapaženo u šibenskoj javnosti prošla je neobična knjiga koja o životu i djelu kipara Ivana Meštrovića govori kroz slike poput stripa.

Riječ je o publikaciji „Lako razumljiva knjiga“ koju je izdo splitski Muzeja Ivana Meštrovića. To je prva ilustrirana knjiga o velikom hrvatskom kiparu, Ivanu Meštroviću. Mogu je čitati i razumjeti svi, a namijenjena je prije svega osobama s intelektualnim poteškoćama i poteškoćama s čitanjem i te onima koje ne poznaju dovoljno dobro hrvatski jezik, a lako će je razumjeti i djeca.


U lako razumljivoj knjizi o Ivanu Meštroviću tekst Maje Šeparović Palada prate zanimljive i duhovite ilustracije slikara Stipana Tadića, a za Šibenik i Meštrovićev drniški zavičaj zanimljivi su neki detalji na njegovim slikama koje kao da su pobjegle iz nekog napetog stripa, a ne uočavaju se na prvi pogled.

Najzanimljivija je prva Tadićeva ilustracija koja prikazuje rođenje Ivana Meštrovića. Na toj slici Meštrović se rađa u polju kukuruza pored slavonskog sela Vrpolja. Uz njega su njegovi roditelji, a njegov otac odjeven je u tipičnu drnišku narodnu nošnju i na glavi ima šibensku kapu. Šibenska kapa pojavljuje se na još jednoj Tadićevoj ilustraciji. Riječ je o prikazu Meštrovićevog ateljea u Splitu na kojem kroz otvorena vrata Ivana Meštrovića koji je u punom stvaralačkom zanosu gledaju dječak i muškarac, vjerojatno otac i sin, sa šibenskim kapama na glavama.


„Lako razumljiva knjiga“ posvećena Ivanu Meštroviću dobila je iznimno visoke ocjene likovne i književne kritike, ali i europske udruge osoba s intelektualnim teškoćama „Inclusion Europe“ jer zadovoljava sve europske standarde za izradu lako razumljivih informacija za osobe s intelektualnim teškoćama i teškoćama čitanja.

LAKO RAZUMLJIVA KNJIGA: Ivan Meštrović

Autorica koncepcije i teksta: Maja Šeparović Palada
Ilustracije: Stipan Tadić
Provjera lako razumljivog teksta: Jagoda Coce, Vicko Kuzmanić, Udruga za samozastupanje, Zagreb: Hrvoje Forner, Senada Halilčević, Tomislav Ivašković i Snježana Kanjir.
Grafičko oblikovanje: Rafaela Dražić
Tisak: Kerschoffset, 2017.
 

Iz kategorije: Vijesti