Datum objave: 23. Studeni 2017

U Vodicama počeo susret gradonačelnika Hrvatske i poduzetnika u organizaciji Lidera

Diana Ferić
Diana Ferić

Skup pod nazivom „48 SATI“ - Susret gradonačelnika i poduzetnika otvoren je danas u hotelu Olympia Sky u Vodicama, u u organizaciji Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i poslovnog tjednika „Lider“. Takav skup održava se devetu godinu za redom.

 

 

Kako kaže Liderov event manager konferencije Tomislav Blagaić, na konferenciji bi trebalo biti  čak pet ministara, 110 predstavnika gradova, od čega 70 gradonačelnika, 30 predstavnika općina, te predstavnici 70 firmi.

Jedan od razloga povećanog interesa gradonačelnika vjerojatno je i izborna skupština Udruge gradova na kojoj će se ponovo birati predsjednik. Koliko će aktualni predsjednik Željko Turk imati protukandidata i tko će se sve kandidirati još uvijek službeno nije poznato, jer će se kandidature objaviti na Predsjedništvu Udruge gradova koja će se održati u srijedu navečer, a Izborna skupština održat će se na samom kraju konferencije, u petak poslijepodne.

Ministar državne imovine Goran Marić danas će tako imati izlaganje o strategiji upravljanja državnom imovinom, dok će u petak ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić govoriti o trenutno aktualnom efikasnom gospodarenju otpadom. Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević i financija Zdravko Marić o budućnosti lokalne samouprave u svijetlu promjena koje joj predstoje s obzirom na Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i novi Zakon o jedinicama lokalne samouprave, te Zakon o komunalnom gospodarstvu.

Nakon izlaganja ministara, na temu budućnosti lokalne samouprave će biti održan i okrugli stol na kojem će govoriti predsjednik Udruge gradova Željko Turk, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, gradonačelnici Bjelovara i Svetog Ivana Zeline Dario Hrebak i Hrvoje Košćec.

Na okruglom stolu o Zbrinjavanju otpada i lokalnom razvoju sudjelovat će, pak, pomoćnica ministra zaštite okoliša Anamarija Matak, načelnica sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo Grada Zagreba Mirka Jozić, te Igor Cerinski, voditelj projekta Smart Cities Hrvatskog Telekoma.

Treći okrugli stol koji će se održati na ovoj konferenciji bit će na temu 'Kako uskladiti razvoj destinacije s razvojem zajednice'. Na to, i pitanja imamo li problem rasta masovnog turizma i trebamo li taj rast ograničavati, te koliko su prostorni planovi optimizirani s potrebama razvoja turizma, odgovor će pokušat dati državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina, te gradonačelnici Vodica, Novigrada, Dubrovnika i Malog Lošinja Nelka Tomić, Anteo Milos, Mato Franković i Ana Kučić. (gradonačelnik.hr)

Tristotinjak okupljenih sudionika iz cijele Hrvatske prigodnim riječima pozdravili su glavni urednik „Lidera“ Miodrag Šajatović; voditelj Grupe za javnu nabavu i EU fondove Hrvatskog Telekoma Igor Cerinski, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Tomislav Vuić, gradonačelnica Grada Vodica dr. Nelka Tomić te šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk koji je kazao:

„U cilju stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja ulažemo u poduzetničku infrastrukturu i ljudske resurse zadužene za poticanje ulaganja u županijama, posebno kroz osnaživanje razvojnih agencija koje su ključne za povlačenje sredstava iz EU fondova. Tako su naša Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Centar kompetencija Alutech – ustanova za istraživanje i širenje znanja, samo od početka ove godine prijavili 24 projekta u vrijednosti od preko 83 milijuna kuna. Od toga su četiri već ocijenjena te je osigurano 30,6 milijuna kuna za realizaciju poduzetničkih projekata i projekata od šireg društvenog značaja.“.

Susret je otvorio predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, istaknuvši kako su glavne teme ovog dvodnevnog skupa razvoj turizma, zaštita okoliša i pitanje smjera u kojem ide lokalna samouprava u vremenu koje slijedi.

Na početku prvog dana skupa predstavljeni su uspješni projekti grada domaćina. Cilj skupa je raspraviti i definirati mogućnosti suradnje javnog i privatnog sektora u svrhu poticanja razvoja jedinica lokalne samouprave te predstaviti uspješne primjere i iskustava u područjima od zajedničkog interesa gradonačelnicima i poduzetnicima.


 

Iz kategorije: Vijesti