Datum objave: 06. Studeni 2017

Internet pokriva oko 50 posto Županije, predstavljen plan po kojem će to biti puno više

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko-kninska županija u koordinaciji s Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije započela je s izradom Studije izvodljivosti širokopojasne infrastrukture i Planom razvoja širokopojasne infrastrukture na području Županije.

Predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, HAKOM-a i tvrtke Lator d.o.o. danas su u Gradskoj vijećnici prezentirali taj projekt predstavnicima gradova i općina u Šibensko-kninskoj županiji kako bi ih što bolje upoznali s razvojem infrastrukture širokopojasnog pristupa Internetu.

Na prezentaciji je predstavljen plan optimalnih rješenja dovođenja širokopojasne internetske infrastrukture do svih kućanstava i ispunjavanja obveza preuzetih ulaskom u članstvo Europske unije.

“Digitalno gospodarstvo raste sedam puta brže od ostaloga gospodarstva, ali taj potencijal trenutačno koči neujednačeni sveeuropski okvir politika. Šibensko-kninsku županiju karakterizira nesrazmjer između priobalnog dijela županije koji ima znatno veće udjele priključenosti kućanstava na širokopojasnu mrežu, za razliku od zaobalnog dijela gdje je evidentirana iznimno niska priključenost, posebice u općinama Ervenik, Civljane, Biskupija i Kistanje, stoga smatram da trebamo poraditi na uklanjanju tih razlika.”, rekao je u uvodnom dijelu prezentacije župan Goran Pauk.

O važnosti razvoja digitalnog gospodarstva govore i podaci korišteni prilikom izrade Digitalne strategije za Europu, dijela sveobuhvatne strategije Europa 2020. Naime, digitalno gospodarstvo EU-a raste za 12 posto svake godine te postaje sve važniji faktor u razvojima nacionalnih gospodarstava pojedinih zemalja, ali i Europske unije u cjelini.
Ministarstvo prometa, pomorstva i veza planira na proljeće iduće godine objaviti poziv za sufinanciranje razvoja infrastrukture širokopojasne mreže sljedeće generacije za područja na kojima ova infrastruktura nije dostupna s ciljem povećane socijalne i ekonomske dobrobiti.
U našoj županiji 51,7 posto kućanstava ima pristup širokopojasnoj mreži od čega 45,5 posto  kućanstava ima pristup širokopojasnoj mreži brzine do 30 Mbit/s, a veće brzine ima svega 9,3 posto kućanstava što je manje nego na razini Republike Hrvatske (10,4 posto ).

Šibensko-kninska županija već je započela s projektnim aktivnostima vezanim za prijavu odabirom tvrtke LATORA d.o.o. za izradu prve tri faze projekta koje uključuju izradu studije izvodljivosti i izradu Plana razvoja širokopojasne infrastrukture s uključenom javnom raspravom.
 

Iz kategorije: Vijesti