Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 11:10

Još jedan uspješan projekt Hrvoja i Maje Bujas:Utvrđivanje plodnih dana uz primjenu moderne tehnologije

Napisala: 
Još jedan uspješan projekt Hrvoja i Maje Bujas:Utvrđivanje plodnih dana uz primjenu moderne tehnologije


Tim Me.mum u kojem su Šibenčanin  za zagrebačkom adresom Hrvoje Bujas i njegova supruga Maja osvojio je drugo mjesto na ovogodišnjem Idea Knockoutu, regionalnom natjecanju tehnoloških ideja i to za svoj istoimeni gadget koji u kombinaciji s mobilnom aplikacijom na iznimno precizan način određuje najplodniji dan u mjesečnom ciklusu žene, dan kada je najveća  šansu za začeće .“Ideja je moje supruge, a ja sam potpora i investitor“, ističe taj mladi internet poduzetnik koji iza sebe ima  uspješne projekte GoHome, Crno jaje te on line prodaja autoosiguranja,a  u šali kaže da će vjerojatno i sa 60 godina biti u svijetu start up-ova. On je i predsjednik šibenske Udruge start up-ova.

 

Me.mum je napredna aplikacija i uređaj za utvrđivanja plodnih dana kod žena i to analizom sline i sofisticiranim softverskim rješenjem. U slini se vidi ili ne vidi „paprat“ odnosno prepoznaje se luteinizirajući hormon (LH) koji uzrokuje ovulaciju kod žene. Cilj je nakon praćenja dva do tri menstrualna ciklusa odrediti dan ovulacije kada je kod zdravih parova najveća mogućnost začeća. Na zaslonu uređaja pisat će „vrijeme je ili nije vrijeme za bebu“ što će znatno olakšati život i iščekivanje parovima koji se odluče za bebu. Postupak će biti jednostavan. Žena koja to bude željela download će se besplatna aplikacija te kupiti hardverski dodatak koji će koštati 59 eura. Na taj hardverdski dio odnosno stakalce aplikatora nanijet će malo sline, pričekati deset minuta da se slina osuši i uz dva poteza na mobitelu i aplikaciji pisat će rezultat.

Po riječima Maja Bujas od ideje do izrade prototipa trebalo im je nekoliko godina,a cilj joj je bio olakšati postupak začeća ženama koje to žele uz primjenu moderne tehnologije.

 

Uređaj i aplikacija bit će na tržištu dostupni sredinom sljedeće godine.

Sljedeći korak nam je odlazak na CES, sajam Consumer Electronics Show u Las Vegas početkom 2018. Smatramo da će nam to biti odskočna daska. Želimo biti novi Bellabeat“, ističe Hrvoje Bujas.

Na tom projektu surađuju s osječkom tvrtkom Reaktor te tvrkom Entourage iz Zagreba. Ciljana tržišta su im SAD i Velika Britanija i Njemačka, ali i ostali dio svijeta, a već su dobili upit od jednog velikog farmaceutskog lanca u SAD –u.

 

Inače, na ovogodišnjem Idea Knockoutu pobijedio je Startup CircuitMess iz Karlovca iza kojeg stoji osamnaestogodišnji Albert Gajšak . On je stvorio igraću konzolu MAKERbuino namijenjenu stjecanju osnovnih znanja iz STEM područja (znanost, tehnologija, elektronika i matematika).

Natjecanje u organizaciji časopisa Bug održano je četvrtu godinu za redom. Nastupilo je 20 natjecateljskih timova iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!