Datum objave: 30. Kolovoz 2017

Hoće li Kolinda uspjeti utješiti obitelji poginulih vatrogasaca koji i dalje traže odgovore

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sudjeluje na obilježavanje desete godišnjice kornatske tragedije i komemoraciji za poginule vatrogasce koja će se i ove godine održati na otoku Kornatu. Nešto prije devet sati ona je u pratnji čelnih ljudi Šibensko – kninske županije iz Šibenika otplovila na Kornate, na brodu na kojem se nalaze i roditelji i ostali članovi obitelji, prijatelji i kolege poginulih vatrogasaca. Sigurno joj neće biti lako s njima se suočiti s obzirom na to da oni upravo državne institucije krive za to što još uvijek ne znaju što se dogodilo u rutinskoj akciji gašenja požara na Kornatu i u kakvim su okolnostima poginulih njihovi najmiliji. Kolinda Grabar Kitarrović prva je hrvatska predsjednica koja će biti nazočna na komemoraciji za poginule vatrogasce na Kornatu.

Na Kornatu će kod kapelice sv Florijana, zaštitnika vatrogasaca, biti služena misa zadušnica, a potom će okupljeni obići 12 suhozidnih spomen križeva koji su podignuti na mjestima gdje su vatrogasci stradali.

Život su izgubili Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.
Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru.
 

Iz kategorije: Vijesti