Datum objave: 28. Kolovoz 2017

Manifestacija Light is Life napunila večeras šibensku rivu

Diana Ferić
Diana Ferić

Dan kada je 1895. godine dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, među prvim gradovima u svijetu, Šibenik drugo godinu za redom obilježava posebnim, atraktivnim programom nazvanim LIGHT IS LIFE koji se održava u šibenskoj luci. Projekt je potaknuo šibenski entuzijast Zoran Lučić Luca, a podržali su ga Grad Šibenik, Turistička zajednica Grada Šibenika i Jedriličarski klub Val.

 

Riva je večeras bila puna, a mnogi su došli puno ranije kako bi zauzeli pozicije na samom rubu rive s kojih se program mogao najbolje doživjeti. Većina ih je stalno imala u zraku mobitele snimajući sve što se događa.

 

Program jetrebao početi atraktivnim skokovima padobranaca s bakljama u ruci, ali je to izostalo jer zbog vjetra nisu dobili dopuštenje da avionom polete iz splitske zrakoplovne luke. No dovoljnu privlačnost dale su mu brojne gajete koje su, u mraku, s razapetim jedrima lagano plovile lukom dok je s velikog drvenog jedrenjaka Lirica dopirala klasična glazba koju su izvodile 12 – godišnja, nagrađivana violončelistica Nina Lucija Perina te operna sopranistica Tee Slavice, uz klavirsku pratnju prof. Ane Lucić. Ti su tradicijski brodovi simbolizirali energiju vjetra, a na njima su bili članovi županijskih udruga koje njeguju tradicijsko jedrenje.

 

Nastupile su i hrvatske reprezentativke u sinkroniziranom plivanju, inače članice kluba Primorje Aqua Mare iz Rijeke, a njihov nastup označavao je energiju dobivenu iz rijeka i mora.

Večerašnja manifestacija LIGHT IS LIFE bila je upravo posvećena obnovljivim izvorima energije, ali je bila i prilika da se prisjetimo vizionara Ante Šupuka i inženjera Vjekoslava Meichsnera zahvaljujući kojima je izgrađena hidrocentrala na Krki koja je omogućila da Šibenik dobije pravi industrijski park te da u njemu zasvijetli prva bumbeta na izmjeničnu struju i time uđe u povijest.

Iz kategorije: Vijesti