Datum objave: 27. Kolovoz 2017

Trubadurska večer na Krapnju – večer suza, radosti, nostalgije i emocija

Diana Ferić
Diana Ferić

Prve „Krapanjske trubadurske večeri“ čiji je pokretač i domaćin bio krapanjsko - šibenski trubadur Svetin Milutin Mačak, bila su neobično lijepa intimna manifestacija puna suza, radosti, nostalgije i snažnih emocija.


U klaustru klaustru crkve sv. Krža na otoku Krapnjunastupili su trubaduri Vedranko Šikić Balara iz Murtera, Igor Lokas iz Vodica, Josip Bašić iz Šibenika i Tomislav Šimić Šašo te domaćin Svetin Milutin Mačak.


Pokrovitelj manifestacije je Turistička zajednica Krapanj – Brodarica. Vodi ju je Nikola Urukalo, a gost je bio pokretač projekta "Šibenski trubaduri", novinar, urednik časopisa "Volim Šibenik", Stanko Ferić. On je u uvodu krapanjske trubadurske večeri govorio o značenju riječi trubadur i povijesti trubadurstva te gotovo autohtonom fenomenu trubadurustva u šibenskom kraju u kojem trenutno postoji više od 20 trubadura – pjesnika koji sami uglazbljuju i izvode svoje stihove o ljubavi prema zavičaju, rodnom gradu, ženama, majkama, bakama i kćerima, svojim maslinama, gajetama i uspomenama.
Na ovoj iznimno lijepoj večeri prvi je puta nastupio slavonsko – dalmatinski trubadur Tomislav Šimić Šašo. On se predstavio svojom angažiranom trubadurskom poezijom inspiriranom aktualni problemima hrvatskog društva.


Sa svojim već klasičnim repertoarom krapanjsko – brodaričkih himni nastupio je Svetin Milutin Mačak. Na vrlo lijep prijem kod publike naišao je vodički trubadur Igor Lokas, dok je šibenski trubadur Josip Bašić svojim duboko emotivnim nastupom i stihovima koji svakoga pogađaju u dušu, natjerao publiku da plače s njim.


U izvedbama svojih najljepših pjesama o gajeti, maslini, o smrti svoga dide i dirljive balade „Imao sam babu“, briljirao je murterski trubadur Vedranko Šikić Balara, koji je na Krapanj s rodnom Murtera doplovio svojom gotovo stoljeće starom gajetom. Plovio je punih pet sati da bi zapjevao na Krapnju, a publika je znala prepoznati uzvišenu ljepotu njegove poezije i uživati u njegovom nevjerojatnom glasu.


Svojim su pjesmama, poput svojih srednjovjekovnih prethodnika, trubaduri iz šibenskog kraja Bašić, Šimić, Lokas, Milutin i Šikić nadahnuto su pjevali o ljubavi te pokazali da su možda i najiskreniji i najvjerniji čuvari baštine, kulture, tradicije, običaja, lokalnog narječja i jezičnog bogatstva svog zavičaja.


Pokrovitelj „Krapanjskih trubadurskih večeri“ bila je Turistička zajednica Krapanj – Brodarica.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti