Datum objave: 26. Kolovoz 2017

Vlak sjećanja na "Vlak slobode 1995." napravio đir do Knina i natrag

Diana Ferić
Diana Ferić

"Vlak slobode" Split-Knin-Split u spomen na "Vlak slobode" kojim je prije 22 godine označen kraj "Oluje" u Kninu je u subotu dočekao kninski gradonačelnik Marko Jelić koji je potom zajedno sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina između Splita i Knina položio vijenac na spomenik Hrvatske pobjede "Oluja 95". Na zeljeznickoj postaji u Perkovicu priključili šibenski gradonačelnik Željko Burić i njegov zamjenik Paško Rakić.

 

Gradonačelnici i načelnici svih gradova i općina između Splita i Knina u vlak su ulazili na njegovu današnjem putovanju od Splita do Knina.
Andro Krstulović Opara, koji je potaknuo vožnju današnjega Vlaka slobode" Split-Knin-Split, je istaknuo kako je "Vlakom slobode" prije 22 godine poslana poruka mira i slobode i označen završetak "Oluje."
Čin prolaska 'Vlaka slobode' prije 22 godine od Zagreba preko Karlovca, Gospića, Knina do Splita, u kojem je bio državni vrh predvođen predsjednikom Franjom Tuđmanom, bio je simbol hrvatskog zajedništva, i bio je to vlak budućnosti," rekao je Krstulović Opara.

 

Po njegovim riječima 22 godine kasnije, današnjim "Vlakom slobode" ne komemorira se neki događaj iz prošlosti nego se želi odaslati poruka kako gradonačelnici i načelnici južnohrvatskih i dalmatinski općina pokazuju da "žele i dalje graditi zajedništvo." Dodao je kako se također današnjim "Vlakom slobode" želi poslati poruka i državnom vrhu da "infrastruktura i čvršće povezivanje na hrvatskom jugu je iskorak u budućnost koji nam je potreban."

 

"Mi smo jako blizu a udaljeni upravo zbog nekvalitetne infrastrukture," rekao je Krstulović. Naglasio je kako današnji Vlak slobode nije samo podsjećanje na onaj od prije 22 godine nego je "to i događaj kojim pokazujemo kako ćemo u budućnosti upravljati našim područjem i što ćemo zahtijevati od Hrvatskih željeznica (HŽ) a time i od državnog vrha."

 

"Očekujem sljedeće godine da će 'Vlak slobode' iz Zagreba dovesti državni vrh u Split," poručio je splitski gradonačelnik Krstulović Opara.
Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Petar Škorić je istaknuo kako se na političkoj razini Hrvatska mora sjećati i obilježavati događaje kao što je bio "Vlak slobode" prije 22 godine podsjetivši kako je tada kao časnik Hrvatske vojske i branitelj osobno u Kninu dočekao predsjednika Tuđmana.

 

"Mi slavimo hrvatske pobjede i cijeli hrvatski narod treba biti ponosan što imamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku," kazao je Škorić
Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Predrag Stipanović, jedan od današnjih putnika vlaka , podsjetio je kako je prije 22 godine kao zapovjednik raketne topovnjače na brodu dočekao tadašnji "Vlak slobode" te da je ponosan što je bio sudionik tih događaj i što je putnik današnjeg vlaka.

 

Među sudionicima današnjeg Vlaka slobode bilo je i izaslanstvo bošnjačke nacionalne manjine koje su predvodili predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitu Edin Nurkić te hrvatski branitelj Kadro Kulašin koji je podsjtio kako je prije 22 godine bio angažiran na osiguranju dolaska "Vlaka slobode" u Splitu. Nurkić i Kulašin su istaknuli kako je obilježavanje spomena na događaje kao što je "Vlak slobode" iznimno važno te su istaknuli kako ubuduće u takve svečanosti treba uključivati što više mladih.
Sudionici današnjeg "Vlaka slobode" su po dolasku u Knin obišli Kninsku tvrđavu a u poslijepodnevnim satima je predviđen povratak vlaka u Split

Voznja je organizirana na relaciji Split-Knin,gdje je, na Trgu Ante Starcevica,odana pocast poginulim braniteljima iz Domovinskog rata, a potom su sudionici voznje obisli i kninsku tvrdjavu.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3