Datum objave: 25. Kolovoz 2017

TRUBADURI - Prva krapanjska trubadurska večer

Diana Ferić
Diana Ferić

Krapljanjsko - šibenski trubadur Svetin Milutin Mačak domaćin je prve "Krapanjske trubadurske večeri" na kojoj će sutra navačer nastupiti trubaduri Vedranko Šikić Balara iz Murtera, Igor Lokas iz Vodica, Josip Bašić iz Šibenika i Tomislav Šimić Šašo.

"Krapanjska trubadurska večer" bit će održana sutra (subota) u klaustru crkve sv. Krža na Krapnju. Pokrovitelj manifestacije je Turistička zajednica Krapanj - Brodarica, vodi je Nikola Urukalo, a gost je pokretač projekta "Šibenski trubaduri", novinar, urednik časopisa "Volim Šibenik", Stanko Ferić.

Na Krapnju će se sutra okupiti dio pjesnika koji uglazbljuju vlastitu poeziju i sami je izvode, a prepoznati su kao pjesnici ideala čiste ljubavi prema voljenim ženama i obožavanom zavičaju te se uklapaju u drevnu definiciju trubadura i trubadurstva.

Šibenski trubaduri, a riječ je o do sada otkrivenim trubadurima iz Šibenik, Vodica, Srime, Murtera, Zlarina, kanala sv. Ante, Otoka Kakna te s Krapnja i Brodarice, prema dosadašnjim istraživanjima gotovo su autohtoni fenomen su šibenskog kraja. Ima ih više od 20, a sličnih njima u cijeloj Hrvatskoj može se nabrojati na prste jedne ruke.

N "Krapanjskim trubadurskim večerima" bit će izvedene neke od najljepših trubadurskih pjesama kao što su "Umra je moj dide", Vedranka Šikića Balare,"Veslale su naše mati", Svetina Milutina Mačka ili "Matija dušo", Josipa Bašića.

U svojim pjesmama, poput svojih srednjovjekovnih prethodnika, trubaduri iz šibenskog kraja su nadahnuti nostalgični zaljubljenici u svoj grad, svoje isto i zavičaj, a postali su čuvari njihove baštine, kulture, tradicije, običaja, lokalnog narječja i jezičnog bogatstva.

"Večer krapanjskih trubadura", počinje sutra u 20,45 sati.

Brodska linija Krapanj - Brodarica:
17.45
19.30
20.30
 

Iz kategorije: Vijesti