Datum objave: 22. Kolovoz 2017

U požaru teško stradao arheološki lokalitet Burnum kod Ivoševaca-imamo ekskluzivne fotke

Diana Ferić
Diana Ferić

Arheološki lokalitet Burnum, najveći aktivni antički arheološki lokalitet u Hrvatskoj na čijem prostoru pronađen, istražen i djelomično rekonstruiran u svijetu jedinstveni rimski vojni logor, teško je stradao u požarima koji su harali i još uvijek haraju područjem Kistanja, Ivoševaca i sjeverozapadnim rubnim područjem Nacionalnog parka "Krka".

Kako smo doznali od ravnatelj Gradskog muzeja Drniš, muzejskog savjetnika Joška Zaninovića, prizor koji je ostao iza vatrene stihije kataklizmičan je, a štete još nije moguće ni približno sagledati.

Vatra je prešla preko nekih od najvažnijih dijelova tog arheološkog kompleksa istraživanja kojeg su donijela iznimno važne nalaze kojih je do sada pronađeno toliko da je nastala impozantna arheološka zbirka čiji je najznačajniji dio izložen u tematskom muzeju u Puljanima.

Istražujući taj lokalitet čiji je najpoznatiji dio rimski vojni amfiteatar izgrađen najvjerojatnije 76. ili 77. godine arheolozi su pronašli su puno rimskog novca, stakla, fibula, privjesaka, okova, pojaseva, keramike, opeke, krovne cigle i drugih predmeta od kojih su oni stakleni toliko vrijedni na da su uvršteni u katalog “Ennion: Master of Roman Glass” muzeja Metropolitan u New York.

Arheološki lokalitetr Burnum s vojnim amfiteatrom bio je, sudeći po fotografijama, u epicentru vatrene stihije, a vatra je doprla sve do znamenitih lukova principia rimskog vojnog logora, u naroda zvanih Šupljaja ili Šuplja crkva.

Prva sustavna arheološka istraživanja Burnuma izvršio je Austrijski arheološki institut iz Beča tijekom 1912. i 1913. godine. Taj je institut 1973. godine u suradnji s Arheološkim muzejom u Zadru obavio reviziju prethodnih istraživanja , a u sustavna arheološka istraživanja koja provode Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Bologni te Gradski muzeja u Drniš traju od 2002. godine.
 

Iz kategorije: Vijesti