Datum objave: 21. Srpanj 2017

Ambiciozni Changer Meetup osramotio sebe i Šibenik neznanjem

Diana Ferić
Diana Ferić

Ambiciozni i raznolikim programima nevjerojatno bogati  Changer Meetup, koji će biti održan u Šibeniku  narednih dana neugodno se osramotio na startu. Manifestacija koja počiva na znanju koje pokreće promjene osramotila se – neznanjem i to u jumbo formatu.

Na velikim panoima Changer meetupa, ispod slike Šibenika koji predstavljaju kao „city of changers" zgodno i domišljato navedene su četiri povijesne šibenske ličnosti koje su svaka u svoje vrijeme bile začetnici i nositelji promjena i napretka, a uz koje pišu gluposti.


Autori teksta na panoima otkrili su, naime, da je ugledni i zaslužni Šibenčanin, otac modernog Šibenika, bio ni manje ni više nego: izumitelj jedne od prvih hidroelektrana u svijetu. Takvu planetarnu nebulozu ne bi napisao niti učenik viših razreda osnovne škole.

Nema dvojbe da su korišteni nepouzdani izvori u kojima se uporno po sistemu copy – paste ponavlja da je Ante Šupuk bio izumitelj. Problem je u tome što Ante Šupuk, poduzetnik, narodni zastupnik, prvi hrvatski gradonačelnik Šibenika, vizionar i općenito neobično važna i zaslužna povijesna ličnost, uopće nije bio izumitelj, a ni u kom slučaju nije bio niti je mogao biti izumitelj hidroelektrane.

Istina je da je Ante Šupuk, kao gradonačelnik Šibenika prepoznao vrijednost projekta izgradnje hidroelektrane izmjenične struje na rijeci Krki inženjera i izumitelja Vjekoslava Meichsnera, te u suradnji s njim ostvario taj epohalni projekt.

 

Meichsner – Šupukova HE „Jaruga“ bila je druga hidroelektrana izmjenične struje u svijetu i prva u Europi, a Šibenik je bio prvi grad u svijetu koji je zahvaljujući Meichsneru (inženjeru i izumitelju) i Šupuku (političaru, poduzetniku i vizionaru) imao cjeloviti sustav proizvodnje, prijenosa i razvoda električne mreže izmjenične struje do potrošača u svijetu.
Zbog toga se u europskoj stručnoj i znanstvenoj literaturi Šibenik naziva Manchesterom druge industrijske revolucija.

Potrebno je naglasiti je HE „Jaruga“ prva europska hidrocentrala koja je proizvodila izmjeničnu struju, a za njen uspjeh svojim su izumima osim Meichsnera bili presudno zaslužni mađarski inženjeri Ottó Bláthy, Miksa Déri i Károly Zipernowsky izumitelji suvremenog električnog transformatora čija je uporabna vrijednost prvi puta dokazana upravo u Šibeniku.
U kolikoj mjeri je navođenje Ante Šupuka kao izumitelja hidroelektrane tragična greška (ili glupost iz nemara?) govori podatak da je prva hidroelektrana u Hrvatskoj, po uzoru na niz sličnih hidroelektrana u svijetu, bila izgrađena u Dugoj Resi na rijeci Mrežnici 1881. godine, dakle četiri godine prije Meichsner – Šupukove hidroelektrane s tom razlikom što je dugoreška hidroelektrana proizvodila istosmjernu struju, a šibenska revolucionarnu Teslinu izmjeničnu struju.

I dok je tituliranje Ante Šupuka izumiteljem hidroelektrane nonsens par excellence, Juraj Dalmatinac, Juraj Šižgorić i Roberto Visiani prošli su nešto bolje, ali je i njihova zaslužnost opisana diskutabilno, nespretno i ispod razine elementarnog srednjoškolskog znanja, ali ipak manje više točno.

No zato su autori teksta na panoima Changers Meeta „počastili“ znamenitog Šibenčanina Fausta Vrančića titulom „dizajnera prvog padobrana“. Jadni Leonardo da Vinci koji je stotinjak godina prije Vrančića „dizajnirao“ padobran vjerojatno se vrti u grobu i ne može doći k sebi. Istina je da je Vrančić svojom lucidnom konstrukcijom padobrana nadmašio da Vincijev „dizajn“ i da je vrlo vjerojatno prvi čovjek u povijesti koji je izveo skok pomoću padobrana, ali nazvati ga „dizajnerom padobrana“,   što ne navodi čak ni brutalno nepuzdana Wikipedia, i istaknuti uz njegovo ime samo to postignuće  zaista je previše.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3