Datum objave: 12. Srpanj 2017

S tvrđavom sv. Nikole pod zaštitom UNESCO-a i cijeli kanal sv. Ante

Diana Ferić
Diana Ferić

Upisom tvrđave sv. Nikole u registar svjetske baštine, Šibenik i Šibensko - kninska županija postali su jedini u Hrvatskoj koji imaju dva spomenika umjetnosti i graditeljstva pod zaštitom UNESCO-a.

-Neopisiv je osjećaj ponosa koji nas je obuzeo kada je na 41. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu u Krakowu kada je tvrđava sv. Nikole proglašena spomenikom svjetske baštine, - kazao je šibensko - kninski župan Goran Pauk na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana na tvrđavi sv. Nikole.

Uz župana, na konferenciji su o tom povijesnom događaju koji će donijeti golemu promidžbu i međunarodni prestiž Šibeniku i Šibensko - kninskoj županiji govorili Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije, Sanja Slavica Matešić, pročelnica UO za zaštitu okoliša Šibensko-kninske županije i Joško Ćuzela koordinator Ministarstva kulture za nominaciju tvrđave sv. Nikole za upis u registar svjetske baštine.

Župan Pauk je naglasio da je s tvrđavom sv. Nikole pod zaštitu UNESCO-a dospio i cijeli prostor kanala sv. Ante te najavio da su sada Šibenik i Šibensko - kninska županija u daleko povoljnijoj poziciji za dobivanje 26 miljuna kuna iz fondova EU za izgradnju i uređenje posjetiteljskog centra u uvali Minerska.

On je, osim toga, posebno istaknuo da nakon upisala tvrđavu sv. Nikole na listu osobito vrijedne svjetske baštine Šibenik sada, jedini u Hrvatskoj, ima dva povijesna spomenika koji su pod zaštitom UNUSCO –a. Zasjedanje u Krakowu su pratili i konačnu odluku nestrpljivo očekivali i predstavnici Šibensko – kninske županije na čelu sa županom Goranom Paukom. Na Popis svjetske baštine upisana je još jedna venecijanska utvrda u Hrvatskoj - obrambeni sustav grada Zadra.

Za projektnu dokumentaciju za tvrđavu sv. Nikole Županija je iz svog izvornog proračuna u 2014. godini izdvojila 170.000 kn, u 2015. godini za projektnu dokumentaciju i radove 1.230.000 kn (uklanjanje nasipa), u 2016. godini za projektnu dokumentaciju i radove 740.000 kn (čišćenje tvrđave). U 2017. godini planirano je u projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante“ utrošiti 1.000.000 kn.

Javna ustanova Priroda sa partnerom Šibensko-kninskom županijom i Razvojnom agencijom ŠKŽ aplicirala je ukupno 2,6 milijuna kuna vrijedan projekt iz EU fondova za izradu projektne dokumentacije nužne za kompletnu obnovu tvrđave sv. Nikole. Po izradi projektne dokumentacije biti će definiran točan iznos potrebnih sredstava za njezinu kompletnu obnovu.

Također, traži se ukupno 26 milijuna kuna za uređenje posjetiteljskog centra u bivšoj vojarni Minerska u kojem će se prezentirati prirodna i kulturna baština. Upravo je prostor bivše vojarne Minerska ključna točka koja će omogućiti da tvrđava sv. Nikole ostane očuvana. Svi potrebni sadržaji za posjetitelje na taj način će se locirati u Minerskoj. Županija će iz svog izvornog proračuna osigurati s 7 milijuna kuna u naredne  tri godine.

 

Joško Ćuzela, koordinator Ministarstva kulture izrazio je osobno zadovoljstvo što je tvrđava sv. Nikole dobila status svjetske baštine jer ona to, kao iznimno očuvani i autentični spomenik iz 16. stoljeća, zaslužuje. Izrazio je i nadanje da će ipak biti pronađena kopnena vrata jer bi to tvrđavi sv. Nikole dalo posebnu draž i funkcionalnost.

Antita Babačić Ajduk istaknula je kako je uključivanje tvrđave sv. Nikole u svjetsku baštinu jako dobro za Šibenik i Šibensko - kninsku županiju tim prije jer je za taj status nominirana u sklopu zajedničkog projekta tri države Italije, Hrvatske i Crne Gore jer je to nemjerljiva vrijednost i velika prednost za njenu turističku promidžbu i afirmaciju.
 

Iz kategorije: Vijesti