Datum objave: 21. Lipanj 2017

Isto kao i prije:Duelima između Petrine i Dujića započela s radom Skupština u novom madatu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog stalnih intervencija vijećnika Stipe Petrine i njegovih upozorenja da se ne poštuje zakonska procedura današnja konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Šibensko – kninske županije nije bila brzopotezna niti formalna, ali na kraju je HDZ koji su Skupštini ima relativnu većinu proveo sve što je predložio, ali samo uz potporu svojih vijećnika i SDSS –a. Ostali, a to znači vijećnici koalicije SDP_HNS_HSS_HSU, MOSTA i Nezavisne liste Stipe Petrine bili su suzdržani,a Josip Sučić iz MOSTA je uvijek glasao protiv.

 

Petrinine intervencije počele su već nakon prozivke vijećnika jer su odmah pročitani i oni zamjenski. Stipe Petrina je tvrdio da treba pročitati izabrane vijećnike na izborima, a tek nakon formiranja Mandatsko – imunitetske komisije obrazložiti tko koga i zbog čega mijenja. Edita Grubišić, predstojnica Državnog ureda za upravu, koja nadgleda zakonitost konstituirajuće skupštine se najprije nije s njima složila i tvrdila je da nije u pravu, a na kraju je ipak napravljeno onako kako je tražio Petrina.

Bilo je zanimljivo i glasovanje o sastavu Mandatne komisije za koju je ruke diglo samo 20 prisutnih vijećnika HDZ –a, a ne i vijećnici SDSS –a koji su to napravili naknadno kada je do njih došao tajnik Skupštine. Onda su ponovno digli u ruku da su suzdržani kao i sva oporba, ali budući da je dovoljna većina prisutnih vijećnika,a ne ukupnog broja taj je HDZ –ov prijedlog prošao.

 

Vijećnici SDSS –a su u nastavku uredno dizali ruke za sve HDZ –ove prijedloge i tome im osigurali potrebnu većinu.

 

Petrina je potom demonstrirao kako vladajući kod predlaganja ne poštuju proceduru. Naime, oni su bez obrazloženja koje većina na koju se pozivaju predložili Odbor za imenovanja. Potom je za govornicu izašao Petrina i, pozivajući se na 90 posto vijećnika, izrekao svoj prijedlog. Naravno da nije za njega imao toliku potporu, ali je htio pokazati kako s e njega pita da obrazloži koja je to najmanje jedna trećina vijećnika koji predlažu Odbor, a za HDZ –ov prijedlog to nije bilo potrebno pa ih je natjerao da to naprave.

 

Novo prepucavanje nastalo je oko izbora predsjednika i dopredsjednika Skupštine. Na prijedlog HDZ ovih vijećnika da to budu Nediljko Dujić i dr.sc. Tanja Radić Lakoš protuprijedlog je stigao od Josipa Sučića, vijećnika MOST-a koji je tražio da se za potpredsjednika Skupštine izabere Krunoslav Mazalin, vijećnik koalicije SDP-HNS-HSS i HSU, posebno zbog, kako je kazao njegovog briljantnog vođenja akcije oslobađanja Miljevaca čija se godišnjica obilježava upravo danas te je odlazeći s govornice zamjerio HDZ –u što im to nije palo na pamet, a koaliraju s, kazao je, četnicima. Nediljku Dujić, kao predsjedavajući opomenuo ga je da takve izraze ne koristi na sjednici te mu je kazao da od Skupštine pravi cirkus.

Petrina je ponovno upozorio da je konstituirajuća sjednica nezakonita jer su nezakonito izabrani zamjene za vijećnike koji su prošlo na izborima. Tvrdio je da izjave o predlaganju zamjena nisu zakonite jer nisu ovjerene kod javnog bilježnika, a predsjedavajući Dujić je tvrdio da to nije potrebno nego samo kada izabrani vijećnici daju ostavku. Petrina je tražio da se pokažu izjave o zamjenskim imenovanjima iz redova SDSS –a kao , ali ih nije dobio. Dujić mu je odgovorio da uložio prigovor pa da će uložiti prigovor.

 

Inače, otkako je Dujić sjeo na mjesto predsjedavajućeg Skupštine između njega i Petrine je iskrilo i stalno su se prepucavali.

 

 

Stipe Petrina je tako njemu spočitnu da malo zna, a da i to što zna ne zna iskoristiti. Kazao je i da otkako je vijećnik od 2009. godine HDZ uporno na sjednicama skupština krši proceduru koja je osnova demokracije. Obraćajući se vijećnicima u jednom trenutku je kazao.“ Dragi prijatelji i neprijatelji, vi koji mirišete i smrdite, a smrdite vi koji mijenjate strane „.

 

 

Dujić mu je pak prigovorio da mu za, kako je kazao, skupštinu ne treba liječnički tim a za sudske postupke mu treba. Potom je primijetio kako znao istupati samo kada mu suflira njegova kolegica pravnica Iris Ukić Kotarac što je Petrina nazvao uvredom i kršenjem Poslovnika. Dujić se obratio i vijećnicima oporbe kazavši im da mu je žao što nemaju svoje ja i to slušaju Petrinu. U tome se prepoznao Danijel Lasan Zorobabela koji je pitao Dujić misli li na njega ,a on je to opovrgnuo.
Na Dujićeve tvrdnje je reagirao i Stevo Žeželj s Nezavinse liste Stipe Petrine i to zbog atmosfere na sjednici.

 

Nediljku Dujići se nije svidjelo što te duele vijećnica Iris Ukić Kotara prenosi uživo preko Facebooka, pa joj je, iako je sjednica javna, zaprijetio da prestane ili će zabraniti unošenje mobitela na sjednicu, kako je kazao.

 

Na kraju je glasovima vijećnika HDZ –a i SDSS –a za predsjednika Županijske skupštine izabran Nediljko Dujić, a Tanja Radić Lakoš za njegovu zamjenicu.
„Hvala svima koji su bili ha moj izbor i onima koji nisu. To je demokracija i ja to poštujem. Istina volio bih da su naši prijedlozi, kao prijedlozi većine koja ima pravo na te funkcije prošli jednoglasno, kao što je to bila na sjednici Gradskoj vijeća Grada Šibenika. Kao i u prošlom mandatu trudit ću s eda svatko od vas uvijek može reći što misli ma koliko to trajalo . Smatram da su sve nas izabrali građani i da svi imaju pravo glasa u ovoj skupštini svidjelo s eto vladajućoj većini ili ne“, kazao je u svom kratkom obraćanju vijećnicima Nediljko Dujić

 

Na današnjoj sjednici prisegnuli su župan Goran Pauk i njegovih troje zamjenika .
 

Iz kategorije: Vijesti