Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 10:06

FOTO Danas seobilježava 26. obljetnica osnivanja legendarne šibenske,113. brigade

Napisala: 
FOTO Danas seobilježava 26. obljetnica osnivanja legendarne šibenske,113. brigade

Polaganjem vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu jutros je počela svečanost obilježavanja 26. obljetnice osnutka legendarne šibenske 113. brigade. Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva od državnih institucija i čelnih ljudi Šibenika i Županije do vojske, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Središnji dio Program obilježavanja je Svečana akademija i prigodni domjenak koji će biti održani u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku.
Legendarna 113. brigada osnovana je 19. lipnja 1991.godine kao 113. brigada Zbora narodne garde, a njen prvi zapovjednik bio je Ante Ljubičić koji je preminuo proteklog tjedna.

 

Okosnicu postrojbe sačinjavali su pripadnici iz pričuvnog sastava MUP-a i dragovoljci šibenskog kraja organizirani u sklopu Policijske uprave Šibenik. Polovicom srpnja 1991. godine postrojba se popunjava mobilizacijom, te se naoružava i ojačava aktivnom satnijom.

 

Zapovjedništvo 113. brigade organiziralo je i uspješno provelo sveobuhvatnu obranu napadnutog Šibenika, kao i područja u šibenskom zaleđu. U prosincu 1992. godine, u sklopu preustroja oružanih snaga RH, 113. brigada postala je djelatno-ročnopričuvna brigada sa zadaćom izobrazbe i obučavanja ročnih vojnika, te istodobno dio postrojbe drži crte obrane u skradinskom i vodičkom zaleđu.

 

strojba je u cjelini sudjelovala u svim značajnijim bojnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata, pa je u skladu s tim velik broj pripadnika pohvaljen, nagrađen i odlikovan. Po okončanju 'vatrenog' angažmana 113. brigada radi i djeluje u skladu s mirnodopskim ustrojem oružanih snaga RH.

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!