Datum objave: 31. Svibanj 2017

Svečano i glamurozno, ali i razigrano na dodjeli gimnazijskih kipića "Antuna"

Diana Ferić
Diana Ferić

Večerašnjeg jubilarnog 15.  Antuna, svečanosti na kojoj šibenski gimnazijalci, poput Oskara za filmska ostvarenja, dodjeljuju svoje kipiće u različitih kategorijama, po kvaliteti i raznovrsnosti programa ne bi se zastidjela ni neke oficijelne, puno poznatije manifestacije. U dvosatnom programu bilo je i plesa, Arsena, Brešana, pjesme i iznad svega pozitivne i kreativne energije. I kao kruna na sve, bila je to i humanitarna večer za koju su se kupovale ulaznice, a sav prihod, kao i prihod od drugih humanitarnih akcija koje su šibenski gimnazijalci organizirali ove školske godine, namijenjen je jednom njihovom teško oboljelom bivšem učeniku.

 

 

„I ovaj jubilarni 15. Antun je humanitarnog karaktera što je dokaz da gimnazija svoje učenike ne zaboravlja. Ove godine slavimo i 80 godina zgrade gimnazije koja je ponos našeg grada. Naši su učenici su sudjelovali na brojnim natjecanjima i izvanškolskim aktivnostima i ostvarili i ostvarili značajne uspjehe“, kazao je na početku svečanosti ravnatelj Josip Paić.

Kao i svake godine prikazan je videouradak o svim školskim i izvanškolskim aktivnostima, a kako je riječ o jubilarnom Antunu internetskom vezom javili su se i njegovi prvi kreatori – Dorijan Klarić, sada urednik i producent na RTL –u te Andrea Vodanović, voditeljica Ureda hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić koji su na duhovit način opisali početke organizacije Antuna.

 

Nije izostalo ni sjećanje na dva gimnazijska velikana – profesora Ivu Brešana koji je preminuo ove godine te kultnog pjesnika i glazbenika Arsena Dedića.

 

Učenici šibenske gimnazije izveli su , pod mentorstvom profesorice Danijele Grubišić dio iz Brešanovog „ Mastodonta“, a gimnazijalcima omiljeni profesor Neven Đurić recitirao je, uz klavirsku pratnju maturanta Šime Buve, Arsenovu „Ne daj se Ines“ , a kasnije i otpjevao njegov „Odlazak“. Profesor Đurić je, inače, na dodjeli Antuna bio i voditelj, a našao se i među trojicom kandidata za najboljeg profesora.

Nastupile su i članice plesne udruge Sjene iz Šibenika koje su stalne gošće „Antuna“, maturant Ekonomske škole Gabrijel Ivić koji je pobijedio na posljednjoj Vrani, glazbenom natjecanju koje organizira šibenska gimnazija te gimnazijska klapa Gimnazijalke, posebno je zapažen bio nastup gimnazijalaca koji pohađaju i srednju glazbenu školu u Šibeniku, okupljenih pod nazivom Projekt X, a koji su otpjevali i odsvirali purpuri sastavljen od klasične, pop i rock glazbe pod ravnanjem maturantice Jelene Lučev.

Bilo je i dvostrukih laureata.Tako je učenik trećeg razreda Petar Vrvilo proglašen najučenikom i društvenim i u prirodnim znanostima jer je ove godine bio na državnim natjecanjima iz povijesti, geografije, biologije i kemije.

 

Dvostruko je nagrađen i doprinos za uređenje dnevnog boravka u gimnaziji nazvanog Time out pa su Antuna dobili troje profesora tjelesnog odgoja koji su to inicirali i to Ivana Bego Knežević, Krešimir Mudronja i Toni Grguričin, kao najzaslužniji profesori za promicanje javne i kulturne djelatnosti škole, a učenici koji su sudjelovali u istom projektu dobili su Antuna za najdoprinos u izvannastavnim aktivnostima.

 

Najprvašicom je proglašena Marija Vuletić, najboljim učenikom drugih razreda Mladen Ukas, najboljim trećašem Matej Vukić, a najmaturant je Ricardo Kulušić.
Najsportaši su muška odbojkaška ekipa i košarkašice.
Učenici su za najboljeg profesora izabrali Ivana Kneževića, inače profesora geografije.

 

Kao prezenteri pojavili su se bivši učenici šibenske gimnazije, sada glumci HNK Šibenik Franka Klarić i Jakov Bilić.

Antuna za poznatog učenika dobio je Branko Viljac, organizator Festivala dalmatinske šansone, diplomirani ekonomist i umirovljeni časnik Hrvatske vojske koji je kroz smijeh kazao da mu Antun znači više od Porina koje je dobivao za Festival šansone i bio je ponosan što će njegov dom krasiti taj kipić koji je prije desetak godina dobila i njegova kći, kao tada najučenica gimnazije, a sada radi kao pravnica u Bruxellesu.

 

Antuna za životno djelo dobila je dugogodišnja ravnateljica gimnazije Ivanica Belamarić koja je u gimnaziji što kao učenica, što kao profesorica biologije, a potom ravnateljica provela čak 41 godinu, toliko je godina svakodnevno prelazila dnevno više od 100 gimnazijski stepenica, kako je u šali kazala njezina kolegica i prijateljica, profesorica Davorka Kedžo kojoj je trebalo deset minuta da nabroji sve što je Ivanica Belamarića napravila za školstvo i Šibenik za svog radnog vijeka.

U svom emotivnom obraćanju Ivanica je kazala da s ljubavlju sve vrijeme radila svoj posao koji je za nju bio zvanje, a ne zanimanje , a prosvjetu je usporedila s otvorenim morem na kojem je nekad bonaca, nekad manji valovi, a nekad se pojave oluje i pijavice. Zahvalila je na suradnji svima – i kolegama i učenicima i roditeljima te medijima,a posebno je istaknula svog mentora nekadašnjeg pedagoga u šibenskoj gimnaziji Stipu Kinkelu, koji je također večeras bio u publici.

Posebna priznanja dobili su i stalni suradnici Antuna, HNK Šibenik i Plesna udruga "Sjene", a gost večeri bio je Neno Belan.

Iz kategorije: Vijesti