Datum objave: 27. Svibanj 2017

Ivica Kostelić na Festivalu putnika:Putovanje je dodir sa slobodom i zato idem u pusta prostranstva

Diana Ferić
Diana Ferić

Glavne zvijezde ovogodišnjeg Festivala putnika koji se održava u Šibeniku, proslavljeni skijaš Ivica Kostelić i nagrađivana turistička novinarka Ashley Colburn nastupile su večeras na prepunom Maloj loži.

Ivica je, dočekan snažnim pljeskom, publici prenio svoje zapanjujuće iskustvo s ekspedicije po Grenlandu pružajući svima koji se imaju namjeru ili se žele upustiti u takvu avanturu niz korisnih i praktičnih savjeta. Ja sam u životu jaku puno putovao, ali to nisu bila putovanja u pravom smislu to je bio put od jednog do drugog skijališta. Za mene je putovanje dodir sa slobodom i zato biram pusta prostranstva., mjesta na kojima nema nikoga i na kojima vam nitko ne govori što i kako da radite. Tu ničim niste ograničeni“, kazao je Ivica.


On je sa svojim prijateljem Mihom Podgornikom prošao 550 kilometara dugu traverzu Grenland za 18 dana, koju ekspedicije obično prolaze za 25 dana. Prije toga je uglavnom sam, najviše na Islandu propješačio, pripremajući se 1 100 kilometara.

Dnevno su, po izuzetno teškim uvjetima, po hladnoći i do minus 40 hodali između 10 i 14 sati,a jedno što ih je u tomu zaokupljalo bila je navigacija i vrijeme. Od Ivice smo, uz ostalo doznali da su za takve ekspedicije najvažniji volja, oprema i kondicija. Imate samo dva osjećaja, a to je hladnoća i umor. Dvije najvažnije stvari na takvim putovanjima su dobar šator i dobro kuhalo jer stalno topite snijeg kojeg pijete.

 

Hranili su se ujutro sa zobenim pahuljicama i orasima natopljenim u vodi, svaki sat vremena pojeli su po jednu energetsku pločicu, a na kraju dana su konzumirali dehidrirani obrok. Ivica je , na svoju sreću, ponio kobasice, slaninu i čvarke koje je jeo navečer i to mu je bio jedini gušt. Pili su po tri i pol vode i čajeva dnevno. Unatoč svemu izgubio je čak osam kilograma.

 

„Na drugoj ekspediciji morat ćemo naći način da toliko ne mršavimo. U takvim uvjetima jednostavno gubite puno energije i stalno je morate nadoknađivati, stalno morate unositi hranu. Jedno je sigurno, a to je da ću na sljedeće putovanje ponijeti više kobasica i špeka“, kazao je Ivica.

Ashley Colburn koja je za svoje turističke filmove dobila dvije nagrade EMMY oduševila je publiku svojom jednostavnošću, razgovorljivošću i otvorenošću dok je pričala o svojim putovanjima, najviše po Europi i Aziji, a u kojima se upuštala u mnoge avanture na moru, planini i u zraku.

 

Ta diplomirana novinarka iz Kalifornije uspjela je ono što je rijetkost – spojiti posao i svoje snove. Ima vlastitu produkcijsku kuću, a snimila je turističke filmove u više od 50 zemalja. U Hrvatsku je zaljubljena i nada se, kako našalila, da ima barem tri posto hrvatskih gena. Gotovo pola godine živi u jednom istarskom selu. Njezin princip rada i putovanja je stalno stupati u kontakt s ljudima, družiti se s njima i ulaziti u kulturu svake zemlje.

 

Otkrila je i kako joj je posebna strast oblačiti se u narodnu nošnju zemlje u kojoj snima filmove priznala je simpatična Ashley koja je imala, primjerice, sreću da se ni u jednoj zemlji nije nikad razboljela. Ispričala je kojih se principa na putovanjima drži i što uvijek sa sobom nosi, a jedna od nezaobilaznih stvari je otvarač za vino.

 

Festival putnika počeo je u četvrtak, 25. svibnja i traje još sutra kada će na svečanosti u šibenskom kazalištu biti uručena ovogodišnja "Nagrada Dijana Klarić" za najbolji putopis. Na Festivalu će biti ukupno održano dvadesetak predavanja zaljubljenika u putovanja i svjetskih putnika.
 

Iz kategorije: Vijesti