Datum objave: 24. Svibanj 2017

DUHANSKA PROHIBICIJA Hrvatska zabranila čak i pušenje e cigareta u zatvorenim javnim prostorima!

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska je jedina zemlja u svijetu koja je uvela čak i zabranu izlaganja e-cigareta u trgovinama i na kioscima.

Provodeći duhansku direktivu Europske unije Hrvatska je donijela novi strogi Zakon o ograničenju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda kojim je uvela najrestriktivniji model zabrane pušenja na javnim mjestima u EU i jedna je rijetkih članica EU u kojoj su, osim konvencionalnih cigareta, zabranjene čak i elektroničke cigarete.

U nastojanju da podigne svijesti o štetnosti pušenja, smanji broj oboljelih i umrlih od zloćudnih bolesti koje izaziva pušenje, Hrvatska je zabrane prodaje cigareta bez stravičnih slika na kutijama, zabranila i prodaju cigareta s aromama mentola i vanilije te drugih drugim dodacima koji prikrivaju okus i miris duhana. Duhanska prohibicija donijela je i zabranu pakiranja cigareta u bilo kojem drukčijem obliku osim standarnog, a prvi puta su se u istom košu s cigaretama, cigarama i duhanom za lule našle i sve popularnije E-cigarete.

E-cigarete i vodene lule sada su sasvim izjednačene s konvencionalnim duhanskim proizvodima i na njih se u Hrvatskoj primjenjuju sve zabrane i restrikcije koje se odnose na bilo koji duhanski proizvod. Ukratko „parenje“ je od sada zabranjeno svugdje gdje je zabranjeno i pušenje usprkos tvrdnjama da su isparivači za oko 95 posto manje štetni za zdravlje od cigareta.

Zakon donosi i nove, strože kazne za trgovce i ugostitelje koji ne poštuju odredbe o zabrani pušenja u javnim prostorima.

Blic istraživanje portala mok.hr / sibeniknews.com pokazalo je da šibenski ugostitelji i trgovci znaju za novi drastični zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda i e-cigareta te da ga dosljedno provode. S druge strane malo tko od pušača zna da je novi zakon donijet i da je na snazi nova razina kampanje protiv pušenja. Podaci dobiveni na kioscima i trgovinama daju naslutiti da u Šibeniku usprkos svemu prodaja duhanskih proizvoda ne opada nego, naprotiv, i dalje raste.
 

Iz kategorije: Vijesti