Datum objave: 12. Svibanj 2017

Svečano proslavljeno pola stoljeća plemenitog rada Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac

Diana Ferić
Diana Ferić

Puno pjesme, vedrine i radosnih lica bilo je na današnjoj svečanosti obilježavanja pola stoljeća djelovanja Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac, koji je nekada, dok još nije postojala raširena senzibiliziranost prema osobama s teškoćama nosio naziv Specijalna škola. Na svečanost, koja je održana u posebnom ambijentu tvrđave Barone, s okupili su se korisnici usluga tog centra s roditeljima, bivši i sadašnji djelatnici, prvi ljudi odgojno – obrazovnih ustanova s kojima surađuju, a došli su i šibensko – kninski župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić pokazujući time da cijene i poštuju rad te uzorne ustanove što su u svojim govorima i istaknuli.

 

 

Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac u svojoj je 50 – godišnjoj povijesti imao samo tri ravnatelja i svaki je ostavio dubok trag i unosio pozitivne promijene unaprjeđujući obrazovanje osoba s intelektualnim teškoćama. Taj je centar osnovao poznati šibenski intelektualac, profesor Branko Belamarić, a kada je sadašnja ravnateljica Branka Bego, danas, govoreći o povijesti te ustanove spomenula njegovo ime publika je snažno zapljeskala. Po dobrome je u tom kolektivu i lokalnoj zajednici ostao zapamćen i njegov nasljednik Maksim Roman koji je inicirao osnivanje proizvodne radionice u toj školi, a odigrao je i veliku ulogu u postavljanju na noge i organizaciji podružnice u Bratskom Dolcu u vrijeme rata, kada su tu zbrinute i odrasle osobe s teškoćama iz Bosne i Hercegovine. Sadašnja ravnateljica Brana Bego i njezin tim od početka prate promjene u skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama i zadovoljavanju njihovih potreba pa su, zahvaljujući uspješnim projektima za koje su dobili i novac iz EU usavršili obrazovni proces kroz različite radionice, uređenje plastenika ili pak nabavu sušionice za voće i povrće,a taj centar posljednjih godina postaje sve više i rehabilitacijski centar koji roditeljima i djeci pruža različite usluge od rođenja djece s teškoćama do njihovog osamostaljenja primjenjujući najsuvremenije metode.

 

Ali ono što je od početak do danas ostalo isto, naglasila je Branka Bego, to je puno razumijevanje i briga i empatija za osobe s teškoćama i nastojanje da ih se što uspješnije uključi u svakodnevni život u čemu kolektiv tog centra sudjeluje 24 sata dnevno. „Naša je misija odgoj, obrazovanje, psihosocijalna rehabilitacija i skrb za osobe s intelektualnim i višestrukim teškoćama s ciljem razvijanja i unaprjeđenja njihovih kompetencija za samostalan život i rad kao zadovoljnih, neovisnih i odgovornih osoba. Vizija nam je biti podrška i vodič osobama s teškoćama, njihovim obiteljima i širem socijalnom okruženju pružanjem cjeloživotne djelotvorne pomoći za uzajamno razumijevanje, prihvaćanje i kvalitetnije življenje. Pohvalila bi i naše djelatnike, jer ovaj posao mogu raditi samo posebni ljudi, oni koji to vole, istaknula je.

 

Branka Bego je kazala i kako u tomu nisu sami te da imaju potporu i Grada Šibenika i Županije, ali i srodnih institucija.
Korisnici tog centra i njihovi nastavnici i odgajatelji predstavili su se i s paletom proizvoda na kojima rade od sušenih jabuka, suvenira do ženskih svilenih marama.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa nastupili su učenici i ostali korisnici Centra, združeni zbor osnovnih škola Brodarica i Tina Ujevića, sve popularnije „Gimnazijalke“ te prvi put nedavno osnovana klapa Žirje koju vodi Ivo Mikuličin.
Na kraju su dodijeljene zahvalnice i priznanja.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3