Datum objave: 22. Travanj 2017

Noć knjige u Šibeniku: Nema čega nije bilo-filozofske rasprave gimnazijalaca,promocije...

Diana Ferić
Diana Ferić

Daanašnji ccjelodnevni program obilježavanja Noći knjige u šibenskoj gradskoj knjižnici, koji je trajao od 10 do 12 sati, obogatili su i oplemenili maturanti šibenske gimnazije zanimljivim performanceom pod nazivom "Filozof kaže: Ženom se ne rađa, ženom se postaje“. Glumeći poznate filozofe od grčkog do modernog doba učenici su iznosili njihove stavove o ženama, od onih tradicionalnih i mačističkih do onih koji u ženi vide ravnopravne partnere. Citirali su Talesa, Platona, Aristotela,  Nietzschea, Sartrea, Weingera, Camusa te  dvije sufražetkinje, Simone de Beauvoir i Helene Cixous da bi sve na kraju završilo u Francuskoj simulirajući filozofsku raspravu u poznatom Caffe de Fleure.

Jedina zamjerka tom ambicioznom performanceu je što nije bilo ozvučenja pa je publika jedva čula to o čemu su učenici, koji su se potrudili i bili su uvjerljivi, govorili. U sklopu tog programa otvorena je i izložba fotografija i plakata na kojima su šibenski maturanti prikazali svoje poimanje nekih filozofskih pojmova poput alijenacije, hedonizma i optimizma. Za taj su program zaslužni učenici Kristijan Kovilić,Karlo Šprljan, Frane Bakula, Vjeko Zorić, Sara Pauk, Andrea Belamarić, Ante Jerkin, Mia Grulović, Antonela Tonković, Josipa Jurković, Ana Vudrag, Matea Matošin i Antonio Vukičević, a mentorica im je bila profesorica Nives Triva. Na kraju je nastupio gimnazijski zbor Gimnazijalke.

Iz večerašnjeg programa obilježavanja Noći knjige izdvajamo i predstavljanje knjige Ivice Poljička „Povijesna jezgra Šibenika : između propadanja i revitalizacije“, objavljene 2016. u nakladi Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik, Muzeja grada Šibenika i Veleučilišta u Šibeniku. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. AnkaMišetić, sociolog, mr. sc. Gustav Červar, arhitekt i autor.

U Gradskoj knjižnici večeras je organizirano i druženje sa spisateljicom Ankicom Tomić, a na kraju su proglašene i najbolje priče koje su pristigle na ovogodišnji “KuŠIn”, nagradni natječaja za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Šibenika. Pristiglo je 28 radova, puno manje nego lani. Prvo mjesto je osvojila Dolores Bujas s pričom „Zvijezde u noći,cvijeće i djetinje oči“, drugo mjesto 32 – godišnji Franko Kapiteli s pričom Medo, a treća je nagrada pripala prošlogodišnjoj pobjednici Mariji Dukić. Ona je  na natječaj poslala priču „Pola cigarete i gutljaj“ kave koja govorio o ljubavi i simpatijama između restauratora i časne sestre.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3