Datum objave: 19. Travanj 2017

Kako su šibenski Gimnazijalci bili nadmoćni na natjecanju o EU i zaradili izlet u Strasbourg

Diana Ferić
Diana Ferić

Tim od 24 učenika šibenske gimnazije Antuna Vrančića, drugaši i trećaši, i njihovi mentori Neven Đurić, profesor povijesti i , profesorica sociologije i politike putuju krajem ovog mjeseca na nagradno putovanje u Strasbourg jer su bili najbolji na kvalifikacijskom prednatjecanju u programu Euroscola Europskog parlamenta koje je sredinom travnja održano upravo u Šibeniku. Natjecalo se sedam srednjih škola iz Ličko – senjske, Zadarske i Šibensko – kninske županije. Šibenčani su, po broju osvojenih bodova, uvjerljivosti i dojmu koji su ostavili na žiri bili uvjerljivo prvi, a samo dva tjedna prije tog natjecanje mnogi od tih učenika nije gotovo ništa znao o Europskoj uniji, njezinim institucijama i prioritetima Europskog parlamenta. Zbog toga im je pobjeda još slađa.

 

Riječ je o natjecanju koje je organizirao Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj kako bi educirali mlade o Europskoj uniji i njezinim institucijama te ih poticali na aktivno sudjelovanje u radu Europske unije.


„Ured za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu odavno već radi na edukaciji mladih i imaju svoju Facebook stranicu na kojoj komuniciraju s javnošću. Naša gimnazija se prije nekoliko godina isto javila na njihovo poziv, ali smo se natjecali u drugom formatu. Slali smo videosnimke o temi „Moje ideje za bolju Europu“. Ove godine je to bilo natjecanje u poznavanju Europske unije, njezine institucije i problemi koje nas potresaju- Brexit, budućnost mladih, terorizam izbjeglice“, objašnjava profesorica Dragica Rončević koja je sa svojim kolegom Nevenom Đurićem više nego zadovoljna načinom na koji su natjecatelji predstavili svoju školu te znanjem koje su pokazali.

U prvom dijelu bila je debata o određenoj temi, drugi dio natjecanja su bila pitanja žirija na engleskom jeziku, a treći dio konkretna pitanja zadanoj temi te o Europskom parlamentu i Europskom vijeću

 

„Imali smo samo dva tjedna za pripreme, ali učenici su bili izvrsni. Brzo su učili, radili su timski i sve to kroz zabavu. Jednostavno nam se sve dobro posložilo i na natjecanju su i u debati i u pokazanom znanju briljirali. Nije u pitanju samo znanje već i njihovi stavovi koje su znali dobro argumentirati te uvjerljivost u nastupu“, kaže profesor Neven Đurić.

Zanimljivo je da većima učenika koje su oni izabrali za to natjecanje ili su se sami prijavili do tada o zadanim temama nije puno znala.


„Ja sam se sam prijavio jer sam želio više doznati o Europskoj uniji i politici uopće, a s druge strane me je to ipak zanimalo. Ovo mi je u velikoj mjeri koristilo. Do sada nisam baš imao sklonosti prema debatiranju“, priznaje Šime Crvelin

Njegov kolega Srećko Perković, koji već ima iskustva iz nekih debata također je rado prihvatio poziv profesorice Rončević da se uključi u to natjecanje i nije požalio: „Uvijek me zanimala Europska unija kao sustav , ali i aktualne aktualne teme koje se uz nju vežu.
Bilo nas je 24 u grupi koja se pripremala za natjecanje, a na natjecanju smo imali pet predstavnika. Radili smo timski, u grupama. Svaka grupa je imala svoju temu i svog predstavnika. Ja sam se pripremao za temu o terorizmu. Na natjecanju smo, međutim, morali pokazati znanje samo o jednoj temi, i to onoj koju smo izvukli“, ispričao nam je Srećko
koji, čini se, ima ljubav prema politici u genima budući da mu je ujak Hrvoje Zekanović, kandidat Hrasta i Konzervativne stranke za šibenskog gradonačelnika

Hana Ljubić i Ana Škarica također priznaju kako do pripreme za to natjecanje nisu pratili zbivanja u Europskoj uniji, ali ih je privukla željela da o tomu više o tomu doznaju, a vole i debatirati. Iako su pripreme bile zahtjevne i trebalo je sve stići uz redovnu nastavu nisu, ističu, požalile jer su puno toga naučile, a bilo im je i zabavno.

Jure Mikelin je u grupu za prezentaciju ušao sam dva – tri dana prije natjecanja jer je jedan učenik morao odustati. Nije međutim bio prezenter koji je izlagao temu. I njega je na natjecanje nagovorila profesorica Rončević, a do tada nije imao imala afinitet prema temama o EU i politici, ali se i njemu sve to svidjelo.

Ponosan i zadovoljan je i ravnatelj Gimnazije Josip Paić koji se poziva na pismo koje su naknadno dobili od organizatora, a u kojem uz ostalo stoji:“Obavještavamo vas da je žiri bio toliko impresioniran znanjem učenika i zalaganjem mentora da smo tri, a ne dvije škole pozvali na izlet u Strasbourg.“, a ravnatelj posebno ističe kako su šibenski gimnazijalci bili superiorni i osvijetlili obraz i škole i Šibenika.

 

Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima.

Učenici iz država članica Unije predstavljaju svoje škole na natjecanju u vlastitoj zemlji, a učenici škola najuspješnijih na nacionalnim natjecanjima odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu.

Tako će šibenski gimnazijalci u dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu na engleskom jeziku sudjelovati u simulaciji parlamentarnih debata i glasati o odlukama koje se odnose na aktualna pitanja iz europske prakse.


Putnici u STRASBOURG 27. travnja 2017. godine
1. Petar Vrvilo
2. Dominik Matić
3. Srećko Perković
4. Hana Ljubić
5. Jure Mikelin_______________________________
6. Šime Crvelin
7. Jeronim Bumbak
8. Lovro Ercegović
9. Mihaela Galijot
10. Sara Mullis
11. Mislav Babić
12. Tonio Ercegović
13. Katarina Vukorepa
14. Martina Topalović
15. Toni Lovrić
16. Ana Škarica
17. Marta Dulibić
18. Laura Kevrić
19. Marta Boban
20. Katarina Čupić
21. Matea Burić
22. Ivan Vlahov

 

Prvih petoro učenika činili pobjedničku ekipu. Ostali učenici su sudjelovali u pripremama za prednatjecanje i osigurali kvotu 24 učenika i dva profesora za odlazak u STRASBOURG 27. travnja 2017. godine

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3