Datum objave: 06. Travanj 2017

Sjednica Gradskog vijeća Šibenika u znaku predizbornih prepucavanja i pucanja "ćorcima"

Diana Ferić
Diana Ferić

Današnja, posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika prije novih izbora protekla je u znaku predizbornog obračuna opozicije i vladajuće pozicije tijekom kojeg se „pucalo“ ćorcima i namještenim pitanjima.

 

Atmosfera je bila umjereno naelektrizirana, ali zaiskrilo je tek nakratko između vijećnika SDP-a dr. Ante Županovića i Joška Šupe s jedne strane i aktualnog gradonačelnika dr. Željka Burića s druge strane. Nezavisna vijećnica Mira Vukšić, prozvala je gradonačelnika Burića zbog nepriličnih upadica i neprimjerenih opaski, te isto to zamjerila i oporbenim vijećnicima, a zatim rezimirala protekli mandat ocjenom da je gradska vlast funkcionirala prema već viđenom obrascu koji se ponavlja iz mandata u mandat. Konkretno je navela praksu zapošljavanja podobnih, selidbu dužnosnika s fotelje ne fotelju i optuživanju prethodnih dužnosnika za probleme koji se ne rješavaju.

 

Aktualni sat, najzanimljiviji i najdemokratičniji dio sjednice Gradskog vijeća Grada Šibenika tijekom kojeg vijećnici postavljaju pitanja, protekao je na već viđeni način. Oporba, predvođena klubom vijećnika SDP-a postavljala je naoko oštra pitanja pokušavajući uzdrmati aktualnu vlast i gradonačelnika, vladajući HDZ je tome parirao namještenim pitanjima kroz koja je gradonačelnik Burić poentirao istovremeno uspješno odbijao napade oporbe pa čak i uzvraćao udarce.

Najvažnija pitanja odnosila su se na aktualne masovne radove koji su gotovo blokirali promet u Šibeniku, dok je oporbeni SDP je inzistirao na proračunskom deficitu, povećanju proračunskih rashoda i smanjenju prihoda kao dokazu lošeg i neodgovornog rada aktualne gradske vlasti i gradonačelnika Burića. Potegnuto je i pitanje nekih financijskih dubioza, ali ni o čemu nije došlo do dublje rasprave.

 

Između gradonačelnika Burića i vijećnika SDP-a Županovića i Burića zaiskrilo je zbog uvredljivih insinuacija na stručnost i kompetencije te prebacivanja tereta odgovornosti za neke aktualne probleme s aktualne vlasti na prethodnu gradsku upravu na čijem su čelu bili SDP i dr. Županović. SDP-ove vijećnike smetalo je što gradonačelnik Burić neke projekte koje su oni započeli prikazuje kao svoje, što je Burić odbacio izjavivši da su svi projekti gradski te da nije važno tko ih je započeo, a tko završio ako su važni za Šibenik i dobrobit njegovih građana.
Najzanimljivija konkretna pitanja odnosila su se na izgradnju POS-ovih stanova, kojih će se u konačnici, kako je najavio gradonačelnik Burić, graditi čak 300 i to na dvije lokacije, na Meterizama i na Šubićevcu.

 

Iz kategorije: Vijesti