Datum objave: 20. Ožujak 2017

FOTO: Zalog za budućnost: Edukativnim projektom mališani DV Osmijeh uče o odgovornim prehrambenim navikama

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Mališani Dječjeg vrtića Osmijeh sa svojim tetama i odgojiteljem prezentirali su projekt 'Mi jedemo odgovorno'.

 

Projekt koji postoji tri godine, a kojemu se pridružilo 86 škola i vrtića diljem Hrvatske predstavljen je u Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić', a panoi s fotografijama i pratećim tekstovima oslikava što su to djeca radila i naučila kroz projekt 'Mi jedemo odgovorno'.


- Ovo je osma godina da smo članica Međunarodne eko škole. Ove godine stječemo brončani status i dosad smo se najviše bavili otpadom, reciklažom i biološkom raznolikošću. Međutim, ove godine prvi put ušli smo u ovaj projekt – objasnila je Franka Ercegović Kursan, odgajateljica, dodajući da su ovim projektom u svojim vrtićima, gdje inače paze na zdravu prehranu, stavili naglasak na važnost poznavanja porijekla hrane.

 

- Ovdje je naglasak da pazimo, obratimo pažnju odakle hrana koju jedemo dolazi, gdje je uzgojena i koliki je put prešla do našeg stola, da jedemo svježe i sezonski – kazala je teta Franka.

 

Kroz projekt, djeca uključena u njegovu provedbu učili su zašto je važno jesti svježe i sezonske namirnice, zašto je bitno da se kupuje što manje hrane, odnosno da što manje obroka završi u otpadu, a kad se to dogodi da se ostatci kompostiraju.

 

- Izazov nam je bio što su ove godine glavni nosioci projekta djeca od tri do pet godina znači mlađa skupina i to je bio poseban izazov. Posebno kad smo ih pitali znaju li što je to pijaca, što je to tržnica, što se kupuje na pijaci, a njih deset ih je odjednom reklo 'pizza'. I sad, na to smo morali djelovati jer je danas životni tempo brz, svi idu u centre, malo tko obilazi pijacu s mamom i tatom – priznala je teta i jedna od voditeljica projekta.


Uz Franku Ercegović Kursan, projekt je prezentirao i odgojitelj Nikola Perlić koji je priznao da edukativan sadržaj i prateće aktivnosti djeci u vrtićima nisu uskratila bezbrižnu igru.

 

-Kroz sve ove aktivnosti kroz projekt 'Mi jedemo odgovorno' stvaramo građane koji će biti odgovorni i kasnije kroz ono što jedu i kako se odnose prema prirodi – upozorio je odgojitelj, nastavljajući:

 

- Najvažnije u svemu ovom da vrtići ne gube draž, da se kroz sve ove aktivnosti igramo i zabavljamo. Usvajamo mnoge životno praktične aktivnosti poput čišćenja blitve, obrade jabuke, pravljenja tijesta za kruh koji kasnije jedemo. Najvažnije je da se dobro zabavljamo i usvajamo znanje kroz igru i zabavu – završava.

 

U projekt zdravog hranjenja, po navici, uključit će se i roditelji jer cilj je da dogovorna prehrana ne bude rezervirana samo za vrijeme boravka u dječjem vrtiću već i u obiteljskom okruženju.

Iz kategorije: Vijesti