Nedjelja, 19 Ožujak 2017 13:51

Primošten jedini u Dalmaciji dobio Code Club

Napisao: 
Primošten jedini u Dalmaciji dobio Code Club

Osnovna škola Primošten priključila se Code Clubu Hrvatska. Code Club je svjetska mreža besplatnih volonterskih programerskih klubova za djecu. Djeca prolaze kroz kurikulum pripremljenih projekata u programskim jezicima Scratch, HTML/CSS i Python i izrađuju vlastite animacije, igre i web stranice.

 

Code Club radionice će se u OŠ Primošten održavati ponedjeljkom od 12:30 do 13:30 za djecu od 8 do 10 godina pod vodstvom edukatora-volontera Kristijana Perkovića, dipl.ing.el. Prvi Code Club je osnovan 2012. godine u Velikoj Britaniji, a danas postoji već više od 9.000 klubova u više od 100 zemalja širom svijeta u koje je uključeno više od 100.000 djece.

 

U Hrvatskoj je do sada registrirano 36 klubova, od kojih je Code Club Primošten jedini u Dalmaciji.


Ciljevi:
· naučiti djecu programirati, na zabavan način kroz izradu igara, animacija i web stranica

· nadahnuti djecu da kroz igru uče, stvaraju i dijele svoje ideje

· pružiti svakom djetetu vještine, samopouzdanje i priliku da oblikuje svoj svijet

· razvijati socijalne vještine djece kroz interakciju s drugim članovima kluba

 


Redovni školski program ne omogućuje učenicima nižih razreda osnovne škole stjecanje informatičkih znanja. Djeca provode mnogo vremena uz svoje pametne telefone, tablete i računala, ali samo kao korisnici, bez razumijevanja kako ti uređaji funkcioniraju „ispod površine“. Cilj je dati im znanja i vještine koji bi ih iz konzumenata digitalne tehnologije pretvorili u njene kreatore.

 

Stjecanje vještine programiranja osigurava sveobuhvatnu informatičku pismenost koja postaje nužna na tržištu rada 21. stoljeća, s obzirom na to da se sve više radnih mjesta temelji na informacijskim i telekomunikacijskim tehnologijama, robotici i automatici. Ulazak u svijet programiranja (‘coding’) priprema učenike za STEM zanimanja (science, technology, engineering, mathematics), u čemu je hrvatsko školstvo deficitarno.

 

Uz to, usvajanje ovih vještina u ranoj dobi ima transformacijsku snagu - unapređuje način razmišljanja i razvija algoritamsku logiku (računalno razmišljanje) koje je primjenjiva u svim područjima života.

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!