Datum objave: 30. Siječanj 2017

Željko Burić: Poljana će biti suvremeno uređen trg, spomen mjesto vizionaru Anti Šupuku

Snježana Klarić
Snježana Klarić

U jutarnjim satima predzadnjeg dana siječnja 2017. godine započeli su pripremni radovi i arheološka istraživanja na Poljani. Zahvaljujući najavljenim radovima Poljana bi konačno trebala prijeći iz ružnog pačeta u prekrasnog labuda, a to će Grad Šibenik, odnosno Gradski parking d.o.o., kao nositelja projekta izgradnje podzemne garaže s tri etaže, koštati 40-ak milijuna kuna.

 

Kako do novca, gradska uprava i tvrtka tek trebaju iznaći rješenje no poznato je da će nova Poljana biti i spomen mjesto nekadašnjem gradonačelniku, Anti Šupuku koji je u mnogočemu zadužio Krešimirov grad.

 

- Ovo je konkretan trenutak kada će se početi ostvarivati san svih Šibenčana, a to je da će Poljana ponovno biti šetalište, ali naravno šetalište koje će biti prilagođeno čovjeku 21. stoljeća. Dakle, mi želimo šetati, ali istovremeno da imamo gdje parkirati – kazao je gradonačelnik Burić koji je na početak radova stigao u pratnji pročelnika i pročelnica upravnih odjela te Gorana Bulata, direktora Gradskog parkinga d.o.o..

 

 

Arheološka istraživanja izvodit će se na tri lokacija na trgu i to na mjestu nekadašnjih gradskih vrata između bedema i zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, ispred zgrade Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' i na centralnom dijelu trga.

 

-To su sve radovi koje planiramo završiti do početka turističke sezone, odnosno polovice svibnja. Naravno, sezona će biti bez radova, sa sadašnjom Poljanom, u obliku kakav je. Kroz taj period završit će proces nabave za kreditni aranžman, za izvođača radova projekta i u jesen, završetkom zabrane gradnje u 2017. započeli bi i fizički radovi na Poljani – najavio je Burić.


Konačnim uređenjem povijesno važnog trga, koji je jedna od polazišnih točki s kojima se gosti grada upoznaju sa starom jezgrom, centru Šibenika, napominje gradonačelnik, vratit će se prijeko potrebna vitalnost, a svi poduzetnici koji imaju obrte, hotele, hostele i manje trgovine na istom području moći će funkcionirati na suvremen način.

 

 

- Sama Poljana bit će suvremeno uređen trg, ali prepoznatljiv koji će vezivati šibenske priče koje će biti prepoznatljive domicilnom stanovništvu, ali i turistima – pojasnio je, dodajući da je jedan od sadržaja fontana, odnosno vodeni sat koji će, između ostalog, mijenjati boje.

 

- Poruka je jasna – tvrdi Burić, nastavljajući:

 

- Šibenik je grad koji je snagu volje iskoristio da bi dobio struju pa je u fazi konkretiziranja da Poljana bude spomen mjesto našeg vizionara, dakle, gradonačelnika Ante Šupuka što je opet vezano uz priču o vodi, Krki, prijenosu izmjenične struje – kazao je Burić koji će po isteku pripremnih radova i arheoloških radova na Poljani tijekom svibnja ući u trku da zadrži mjesto gradonačelnika.

 

 

Iz kategorije: Vijesti