Datum objave: 13. Siječanj 2017

Promovirana zbirka ratnih fotografija Radovana Gogera: Rat kroz prizmu ljudi koji su ga iznijeli

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbirka ratnih fotografija Radovana Gogera, dugodišnjeg fotoreportera rodom iz Varaždina s dugim stažem življenja u Šibeniku pod nazivom „Šibeniče ti si stina“ promovirana je danas u Gradskoj knjižnici u Šibeniku, u sklopu programa obilježavanja 10. obljetnice osnivanja Državnog arhiva u Šibeniku. Izdavači su Državni arhiv i Hrvatski memorijalni dokumentacijski centar Domovinskog rata, a izdavanje te vrijedne ratne monografije potaknula je šibenska udruga „Volim Šibenik“.

 

„Ove fotografije koje su nastale u Domovinskom ratu prikupljene su, obrađene i sačuvane zahvaljujući inicijativi udruge Volim Šibenik. Od zaborava je tako spašeno više od tisući i pol fotografija, a najuspješnije su s našle u ovoj vrijednoj monografiji. Gledajući te fotografije vrlo brzo ćete uočiti glavnu značajku koja krasi rad Radovana Gogera, a to je da su na svima njima ljudi, a ne samo ratni prizori razrušenih kuća i drugih objekata. Istaknuo bih samo fotografiju dječaka koji stoji pokraj rupe od granate na pločniku ispred Gradske vijećnice u Šibeniku koja je antologijska, a takvih je u monografiji još puno. Mnogi će na tim fotografijama tražiti sebe, svoje mjesto, svoje selo , a ja bih istaknuo nešto što se neposredno ne vidi. Za razliku od klasičnih ratnih reportera koji su u prijašnjim ratovima uglavnom snimali samo bojište, na fotografskim vrpcama na kojima sam pronašao ove fotografije su i fotografije bojišta i branitelja, ali i niz prizora iz civilnog života koji je unatoč ratu tekao svojim tokom, fotografije djece koja su se rađala u rodilištu u skloništu, radnika koji štrajkaju zbog pretvorbe, Međunarodnog dječjeg festivala. Nadam se da će ovo biti samo prvi korak u ostvarenju jedne moje davne želje, a to je da na jednom mjestu saberemo radove svih šibenskih novinara i ratnih reportera jer Šibenik ih je imao najveći broj u Hrvatskoj“, kazao je na promociji urednik te zbirke fotografija novinar i publicist Stanko Ferić.

 

O Radovanu Gogeru i njegovom radu, ne samo kao ratnog reportera već i kao fotoreportera lista „Aluminij“ šibenskog TLM –a koji je izlazio nekoliko desetljeća govorio je i njegov kolega, prijatelj i, kako je sam kazao, ratni drug novinar Nikola Urukalo. Opisao je niz situacija kako ratnih tako i mirnodopskih u kojima su se na zadatku zajedno nalazili te istaknuo kako Radovan Goger nije u Domovinskom ratu odbio niti jedan pozic da ode na bojište i snimi što se događa od bojišnice u zaleđu Šibenika i drniške bojišnice do takozvanog južnog bojišta.
Autor, Radovan Goger je istaknuo kako je posebno ponosan na to što su Šibenik i Šibenčani napravili u Domovinskom ratu, a vidno potresen, uzviknuvši „Šibeniče ti si stina!“ pustio je u pokoju suzu.

 

Zbirka fotografija nosi naziv po pjesmi Frane Bilića koji ju je na promociji i pročitao, a jednu od svojim ratnih pjesama izrecitirao je i pjesnik Dinko Škevin da bi na kraju sve „začinio“ Ante Matura Mat otpjevavši svoju ratnu pjesmu „Ne plaći Hrvatsko

Iz kategorije: Vijesti