Datum objave: 23. Prosinac 2016

Svečana akademija za završnicu obilježavanja 950. obljetnice spomena Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečana akademija u povodu 950. obljetnice prvog spomena grada Šibenika održana je u HNK Šibenik.

Uz brojne visoke uzvanike, a u pratnji domaćina svečanosti gradonačelnika Grada Šibenika dr. Željka Burića, na njoj su bili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Želimir Puljić, državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, saborski zastupnici, župan Goran Pauk sa suradnicima, šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić, biskup u miru msgr. Ante Ivas te ostali uvaženi predstavnici sudbene, civilne i javne vlasti.

„Kad sam preuzeo ovu dužnost 2013.g. nisam ni slutio koje ću bogatstvo otkriti. Razmišljao sam o projektima koji mogu pomoći gradu da se razvije, da zadovoljimo razinu komunalne infrastrukture, obrazovanja, kulture, uslužne djelatnosti, da otvorimo radna mjesta, i radimo na svemu onom što jedan grad treba pružiti svojim stanovnicima za ugodan život. U Šibeniku sam rođen, na kamenu ovog grada sam odrastao, ali tek sad, iz ove pozicije mogu reći da sam stvarno upoznao grad, njegove stanovnike i njihove brige iz potpuno druge perspektive. Šibenik ima cilj, ima viziju; zajedno je gradimo i hvala vam na tome. Čestitam vam 950 godina mladosti našeg grada i neka živi, neka traje u svojoj snazi i svom ponosu.“ , kazao je gradonačelnik dr. Željko Burić.

U kontekstu 950. obljetnice grada Šibenika okupljenima se obratila ministrica kulture i izaslanica premijera Vlade Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek.

„Povijest naših hrvatskih gradova čini naše prepoznatljivo bogatstvo, a Šibenik kao, najstariji izvorni grad, ima posebno mjesto. Ovo je grad u kojem se vidi novi zamah u njegovom razvoju, a u fokusu tog razvoja su obnova i revitalizacija kulturne baštine.“, kazala je ministrica kulture Obuljen Koržinek čestitavši Šibenčanima veliku obljetnicu.

Čestitkama se pridružio i zadarski nadbiskup te predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Želimir Puljić poželjevši Šibeniku još mnogo sretnih i plodnih godina u budućnosti.

Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture te predsjednik Organizacijskog odbora proslave 950. obljetnice, zahvalio se svima koji su dali doprinos u realizaciji velike šibenske obljetnice, dok je župan Goran Pauk istaknuo kako je pred Šibenikom i Šibensko-kninskom županijom svijetla budućnost.

U nastavku je održan glazbeno-scenski i vizualni program „Šibenik kroz stoljeća“ u produkciji Željka Petreša i Leon trade.

Izvor i Foto: šibensik.hr

 

Iz kategorije: Vijesti