Datum objave: 23. Studeni 2016

Ovo će vas raznježiti:Teško bolesni 16-godišnji Ante Mučić pomaže slijepom dječaku Mati Braliću

Diana Ferić
Diana Ferić

Šesnaestogodišnji Ante Mučić, kojem je prije šest godina otkriven tumor na mozgu, ne samo što se hrabro bori sa svojom bolešću i ne predaje se pa pohađa drugi razred Ekonomske škole već i ove godine pokazuje svoje poduzetničke sposobnosti, ali iznad svega svoju humanost. Ponovno izrađuje adventske vijence, a od prodaje jednog od njih novac će uplatiti slijepom dječaku Mati Braliću. "Čuo sam da u moju bivšu školu "Tina Ujevića" ide taj slijepi dječak za kojeg se prikuplja humanitarna pomoć i želim u tomu sudjelovati. Ja jako dobro znam kako je teško nositi se s bolešću i teškim hendikepima jer tako živim već šest godina", iskreno priznaje Ante.

 

 

Ante je prije dvije godine također izrađivao adventske vijence kako bi zaradio novac njihovom prodajom i pomogao svojoj samohranoj majci Zdravki koja je u mirovini i jedva "sastavljaju kraj s krajem".

 Ante u podrumu svoje kuće u Žaboriću ima malu radionicu u kojoj nastaju ti zanimljivi adventski ukrasi. Izrađuje ih od čokota vinove loze i borovih iglica sa svijećama i božićnim ukrasima. Takav angažman bio bi pohvalan za bilo kojeg mladog čovjeka tog uzrasta, a kada se zna da Ante ima problema s motorikom onda je to što radi treba dodatno cijeniti i podržati ga.

 

Ante prije šest godine uopće nije mogao govoriti niti držati žlicu u ruci. " Upustio sam se u ovo prvenstveno kako bih razvijao rade navike, ali i kako bih zaradio koju kunu da mami i meni bude lakše. Borac sam i ne želim se prepustiti bolesti nego stalno razmišljam o budućnosti. Ne želim potpuno ovisiti ni o mami ni o drugim ljudima", kaže nam Ante koji radi i suvenire od gline.Dijelove čokota vinove loze koji su temelj njegovih neuobičajenih adventskih vijenaca ispila mu i pripremi ujak koji živi s njima u obitelji, a on ih učvrsti posebnim alatima i onda ih uz majčinu pomoć ukrasi.
Ante se hrabro bori sa svojom bolešću nakon nekoliko operacija, 32 zračenja i osam kemoterapija. Kaže da se

 

 

Zdravka je Antu rodila kasno, s 42 godine i on joj je centar svijeta:"Ponosna sam na mog Antu. On mi je u životu sve, on je moje blago i kad vidim kako napreduje i kako se brine da nam bude ništa mi za njega nije teško učiniti. Život nam nije lagan. Živimo od moje male mirovine, a troškovi su veliki, posebno kad moramo u Zagreb na liječničke kontrole. Iako se otežano još uvijek kreće stalno mi želi pomoći u kući. Tako zna čak oprati suđe ili pod", ispričala nam je Antina majka koja također ima probleme sa zdravljem. Pomažem im puno dobrih ljudi, među njima i nastavnici i profesori koji dolaze Anti u kuću i održavaju nastavu samo za njega.

 

 

Antine adventske vijence možete naručiti preko Antine Facebook stranice.


 

Iz kategorije: Vijesti