Srijeda, 09 Studeni 2016 09:05

FOTO: Proslava 25. obljetnice bitke za Šibenik u Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman u Zagrebu

Napisao: 
FOTO: Proslava 25. obljetnice bitke za Šibenik u Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman u Zagrebu

 

Svečanim otkrivanjem obnovljene spomen ploče pored topova s otoka Žirja, otvaranjem izložbe ratnih fotografija "Šibeniče, ti si stina!" te predstavljanjem projekata uređenja spomen područja Domovinskog rata i izgradnje Međunarodnog veteranskog turističko edukativnog centra "Surium" na otoku Žirju, proslavljena je 25. godišnjice bitke za Šibenik u Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman u Zagrebu.

 

Organizatori proslave i predstavljanja projekata bili su klaster posebnih oblika turizma "Agema" i udruge "Ruža Hrvatska" s otoka Žirja te "Volim Šibenik" iz Šibenika.

 

Obnovljenu spomen ploču pored spomen topova s otoka Žirja koji su izloženi u krugu Hrvatskog vojnog učilišta u Zagrebu otkrio je osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, brigadir Damir Terzić.

 

Osim brigadira Tezića o značaju bitke za Šibenik za ukupni tijek Domovinskog rata te presudnom doprinosu topova s otoka Žirja, govorili su zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general pukovnik Slavko Barić, voditelj Vojnog muzeja MORH-a Mario Werhas i izaslanica gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića, Miodraga Deme dok se skupu u ime Grada Šibenika obratio dogradonačelnik Nikica Penđer.

 

Proslavi 25. obljetnice bitke za Šibenik u HVU dr. Franjo Tuđman bili su nazočni Ivana Bušić, izaslanica Ministarstva branitelja RH, Zdravko Vukić, izaslanik Ministarstva graditeljstva RH, predstavnici ministarstva obrane te vojni atašei stranih veleposlanstava među kojima su bila i dva predstavnika NR Kine.

 

Željko Šižgorić i Stanko Ferić predstavili su rad, programe i projekte udruga "Ruža HRvatska" i "Volim Šibenik, a projekte spomen područja Domovinskog rata i Međunarodnog veteranskog turističko - edukativnog centra "Surium" predstavila je Marina Rukavina predsjednica klastera "Agema".

 

Šibenik su na proslavi 25. obljetnice bitke za Šibenik u Zagrebu uveličali Šibenska gradska straža i predstavnici 113. brigade HV-a, a u programu je sudjelovao zbor Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba.

 

Sponzori 25. obljetnice bitke za Šibenik u Zagrebu su turističke zajednice Grada Zagreba i Grada ŠIbenika, te tekstilna industrija Čatekst iz Čakovca kao i tvrtka Pleter, enigma aviation travel d.o.o.

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!