Datum objave: 19. Listopad 2016

Na otvorenju Muzeja oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu 5. studenog očekuje se 500 uzvanika

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Muzej oslobođenja Dalmacije u II. Svjetskom ratu u Šibeniku svečano će biti otvoren u subotu, 5. studenog ove godine, a kako doznajemo do Zorana Restovića, predsjednika Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko – kninske županije tog će dana u Krešimirovom gradu boraviti oko 500 uzvanika svečanog otvorenja i pratećeg programa.


- Obilježavanja počinje na Šubićevcu, u 12.30 sati svečano će biti otvoren Muzej, a u 17 sati bit će održan koncert u šibenskom kazalištu. Ono što imamo potvrđeno od dolaska delagata izvana su delegati iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, kantona Sarajevo. Doći će predstavnici valjda svake druge antifašističkih boraca i antifašista u Hrvatskoj – kazao je Restović.

 

Očekuju se dolasci predstavnika ambasada Velike Britanije čije je povijesno sudjelovanje u borbi za oslobođenje Dalmacije u Drugom svijetskom ratu pronašlo mjesta u Muzeju čije otvorenje očekujemo.

 

- Zanimanje za dolazak pokazala je ruska ambasada, potom kinesko veleposlanstvo koje je donirao Muzeju, ali i Kanada koja u pravilu uvijek sudjeluje na ovakim događanjima – dodao je Restović uz objašnjenje da su to sve ambasade koje su pokazala zanimanje, ali ništa još nije potvrđeno.

 

 

Otvorenju Muzeja oslobođenja Dalmacije u II. Svjetskom ratu ne prethodi samo polaganje vijenaca i paljnje svijeća na spomen obilježju na Šubićevcu, već program počinje dva dana ranije, točnije 3. studenog na dan obilježavanja oslobođenja Šibenika.

 

U organizaciji višednevnog programa s vrhuncem otvaranja Muzeja u staroj jezgri radi preko stotinjak ljudi, prenosi Restović, a u programu je i okrugli stol na temu 'Antifašizam jučer, danas, sutra' kojim će moderirati Emir Imamović Pirke, čiji je, pak, samo jedan od gostiju, Dragan Markovina.

 

 

Konkretnije i točnije informacije o programu bit će poznate narednih dana, upozorava Restović. O projektu uređenja donedavno derutnog prostora u maloj ulici na Gorici u Muzej od povijesne važnosti za Šibenik, Dalmaciju i Hrvatsku općenito pročitajte na poveznici klikom na - ANTIFA ŠIBENIK.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3