Datum objave: 21. Lipanj 2016

FOTO: Šibenik dobiva Muzej oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu

Šibenik News
Šibenik News

Šibenik će u Ulici N. Ružića br. 1, na Gorici, dobiti Muzej oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu. Muzejski postav pokreče Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Šibenika na čelu s predsjednikom Zoranom Restovićem.

 

Riječ je o radovima vrijednim između 600 i 700 tisuća kuna, a autor muzeja, muzejskog postava je Ante Filipović Grčić s idejom o što manjim intervencijama prilikom adaptacije derutnog prostora u povijesnoj jezgri Krešimirovog grada.

 

Radovi na pripremi Muzeja koji bi svoja vrata trebao otvoriti početkom studenog tekuće godine, financiraju se iz redovitih sredstava Udruge te donacija poput onih koje su izdvojili britanski vojnici koji su tijekom Drugog svjetskog rata boravili na otoku Visu (osam tisuća funti) te kineska administracija (15 tisuća eura).

 

- U cijeloj postavi bit će od video zapisa, ekrana, more dokumentacije na kojima se intezivno radi, arhiva s posebnim naglaskom na tri velike bitke za oslobođenje grada Splita, Šibenika i na kraju oslobođenja Knina i Zadra koji je nakon slobođenja, a nakon dugo vremena konačno postao hrvatski grad - kazao je Restović, dodajući da će razgledavanje postava uz stručno vodstvo, a u trajanju do 30-ak minuta završiti pred ekranom na kojem će se prikazati flim pod nazivom Oda pobjedi.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti