Datum objave: 28. Rujan 2016

Nikola Šubić Zrinski na tvrđavi svetog Mihovila za obljetnicu Šibenika i predsjednicu Grabar Kitarović

Diana Ferić
Diana Ferić

Izvođenju opere Ivana pl. Zajca Nikola Šubić Zrinjski, sinoć na tvrđavi svetog Mihovila, kojom je završena ovogodišnja glazbena sezona na toj tvrđavi, ali i obilježena 950. obljetnica prvog pisanog spomena Šibenika nije odoljela niti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je, unatoč brojnim obvezama i konzultacijama s političkim strankama oko formiranja nove vlade stigla točno na vrijeme na Tvrđavu.

Na operi, koju su izveli solisti , zbor i orkestar HNK Zagreb bili su nazočno i hrvatski biskupi.

„Dobro došli na tvrđavu svetog Mihovila ishodište i početak spomena Grada Šibenika“, sve je pozdravio šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je napomenuo da je ovo godina u kojoj se slavi 950. obljetnica prvog pisanog spomena grada Šibenika, ali i 450. obljetnice bitke pod Sigetom, a sve to povezuje Nikola Šubić Zrinski.

 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović počela je svoje obraćanje poetski, citirajući Vladimira Nazora „Okupio nas je ovaj šibenski dan i blagdan u lijepu jesenju, a još ljetnu večer baš kao u pjesmi Miholjdan našeg velikog pjesnika Vladimira Nazora“, kazala je citirajući nekoliko stihova i čestitajući Šibeniku, ali i policajkama i policajcima blagdan svetog Mihovila. „ Naš veliki maestro Boris Papandopulo kazao je da postoje opera i Nikola Šubić Zrinski. Ova je opera već 140 godina znak našeg nacionalnog identiteta i izraz naše visoke kulture, kao budnica snažna i nježna ona nas je učvršćivala u našoj nacionalnoj samosvijesti i onda kad se hrvatsko ime nije smjelo spominjati. Budila je naš hrvatski ponos i podsjećala na časnu povjest naše borbe za slobodu i neovisnosti. Nikola Šubić Zrinski je jedna od izrazitijih heroja te naše borbe koju smo okrunili čistom pobjedom u pravednom Domovinskom ratu u kojem je ovaj drevni hrvatski grad dao veliki doprinos“, istaknula je Kolinda Grabar Kitarović kazavši da na tome možemo graditi dobru budućnost. „Uspješno smo razvili demokratsku strukturu, razvili demokraciju. Na mnogim područjima prednjačimo u Europi i svijetu. Oduševljavaju nas naši sportaši, učenici i studenti na međunarodnim natjecanjima, inovatori, izvoznici, liječnici znanstvenici i mnogi drugi. Nema razloga ni za kakav pesimizam“, kazala je predsjednica Kitarović.

Opera pod zvijezdama na tvrđavi svetog Mihovila trajat će skoro tri sata.  

Iz kategorije: Vijesti