Datum objave: 26. Rujan 2016

Izložba radova Charlesa Bilicha u Šibeniku:Kolinda Grabar Kitarović sa svetim Jakovom na glavi

Diana Ferić
Diana Ferić

Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske s katedralom svetog Jakova umjesto šešira na glavi jedna je od nekoliko fascinatora koje je, uz već prikazani triptih Šibenik, večeras u galeriji svetog Krševana u Šibeniku izložio svjetski poznati slikar Charles Bilich. Poznato je da je triptih izradio na dar Gradu Šibeniku u povodu 950. obljetnice njegovog prvog pisanog spomena. Uz Predsjednicu tu su šibenske misice Ivana Baranović  i Maja Spahija sa šibenskim tvrđavama svetog Mihovila i svetog Nikole na glavi te Mira Lepur i Marina Tomašević i još nekoliko aktova. Sliku šibenske misice Ivane Ergić još nije dovršio. Radni naslov te serije slika su "ljepotice s ljepticama, šibenskim tvrđavama, na glavi".

 

Brojni posjetitelji koji su došli na otvaranje izložbe najviše su se zadržavali ispred triptiha na kojem je Šibenik prikazan iz perspektive kanala svetog Ante sa povijesnim, ali i suvremenim sadržajima koje su sa zanimanjem prepoznavali. Svidio im se taj umjetnikov doživljaj Šibenika i njegove baštine te jaki kolorit koji obilježava to djelo. „ Bila sam na Bilichevoj izložbi u njegovom rodnom Lovranu na kojoj u isto tako bile izložene njegove slike velikih dimenzija, ali ovo mi je nešto posebno. Jako mi se sviđa to kako je doživio i prikazao Šibenik“, kazala nam je Snježana Radovčić.

 

„Charles Bilich  sam je priznao kao mu je ovaj triptih Šibenik bio poseban izazov jer je na jedan „miči“ prostor trebao staviti niz detalja kojima je Šibenik bogat, a nije želio ništa bitno izostaviti. Mislim da je stvorio fascinantno djelo i na tome mu hvala. Uz to još nas je iznenadio s i s ovim fascinatorima “, kazala je otvarajući izložbu Zdenka Bilušić, ravnateljica galerije svetog Krševana.

„Drago mi je što sam nakon 400 godinu ja prvi napravio gradoskopiju Šibenika. To je tek početak , to je triptih, slijedit će kvadrić i kvintić, kako se grad bude razvijao. Ovo je najljepši grad u Dalmaciji“, kazao je Bilich.

Izložba je otvorena do 28. Rujna, a onda seli u neke svjetske metropole.  

Iz kategorije: Vijesti