Datum objave: 11. Rujan 2016

FOTO: Birače zbunila zastava koja ili nije postavljena ili je ukradena s biračkih mjesta u Šibeniku

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Grad Šibenik broji ukupno 70 biračkih mjesta, a na nekima od njih, upozorili su nas čitatelji, nije istaknuta zastava Republike Hrvatske. 

 

Na biračkom mjestu Plišac kazali su nam kako su im ukrali jarbol sa zastavom koji je bio postavljen iznad ulaza u biralište pa su zastavu stavili na prozor. U prostorijama Osnovne škole Tin Ujević, gdje je jedno od glasačkih mjesta za stanovnike četvrti Baldekin, primjetio je jedan čitatelj, uopće nije izvješena zastava. 

 

Zastava se tu ne nalazi ni na ulazu u biračko mjesto ni unutar njega, a od Sanibora Vuletina, člana Županijskog izbornog povjerenstva, doznajemo kako Zakon jasno propisuje što se mora, a što se ne smije. 

 

- Zakonom je propisano što mora biti istaknuto, a što se ne smije. Moraju biti istaknuta obilježja Republike Hrvatske i lokalne ili regionalne samouprave, sve ostalo se ne smije - kazao je Vuletin, dodajući da na mjestima gdje birači biraju novi saziv Hrvatskog sabora i Vladu ne smiju biti istaknuti, na primjer, religijski elementi. 

 

Inače, pod obilježja Republike Hrvatske spadaju grb, zastava te himna 'Lijepa naša', a u OŠ Tin Ujević, kaže nam Branko Ivić, član Gradskog izbornog povjerenstva Šibenik, nalazi se upravo - grb. 

 

- I sam sam tamo glasao prije pola sata i grb je uredno istaknut, a on je obilježje Hrvatske. Zastave nema, ali grba ima - odgovorio je Ivić, dodajući da je jedno obilježje dovoljno. 

 

 

Iz kategorije: Vijesti