Datum objave: 30. Kolovoz 2016

FOTO: Devet godina sramote za Hrvatsku: Obitelji tragično stradalih vatrogasca još ne znaju istinu o stradavanju

Šibenik News
Šibenik News

Komemoracija povodom devete obljetnice Kornatske tragedije, stradavanja dvanaestorice vatrogasaca na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. godine održana je danas na mjestu pogibije muškaraca i dječaka za čiju smrt do danas nitko nije odgovarao. 

 

Prije devet godina na otoku Veliki Kornat poginulo je dvanaest vatrogasaca od ukupno 13 koliko ih je činilo vatrogasnu skupinu poslanu u nacionalni park da gase požar. Poginulo je šest vatrogasaca iz vatrogasne postrojbe Šibenik - Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman, a još sedmero je preživjelo uz teške opekline po tijelu - od kojih je petero prebačeno na liječenje u Zagreb (Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević) koji su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina.

 

Posljednji je, u splitskoj kliničkoj bolnici, dana 16. rujna, preminuo Ante Juričev-Mikulin. Jedini preživjeli vatrogasac, Frane Lučić, nakon oporavka u Kliničkoj bolnici Split, otpušten je na kućno liječenje, a odnos države prema njemu je - malo reći sramotan.

 

Devet godina kasnije, na današnji dan, pak, u kapelici svetog Florijana održana je služba riječi s odrješenjem za stradale vatrogasce iz Šibenika, Tisnog i Vodica, a počast im je odana i kod spomen obilježa, križeva sazdanih od kamenja. Oko tristo osoba odalo je počast poginulim vatrogascima i to njihovi članovi obitelji i prijatelji u tuzi i boli, njihovi kolege vatrogasci koji još uvijek čekaju saznati što se doista zbilo tog kobnog ljetnog dana. Uz njih, komemoraciji su prisustvovali predstavnici svih razina vlasti.

 

Devet godina obitelji tragično stradalih uporno traže istinu do koje ne dolaze. Iako se činilo da je akcija gašenja požara na Velikom Kornatu 30. kolovoza 2007. godine trebala biti rutinska zadaća za vatrogasce, njihov odlazak na požarište pretvorio se u tragediju čije okolnosti do danas nisu posve rasvijetljene.

 

Prava istina se još ne zna što njihove obitelji čini još tužnijima i razočarenima u sustav i gotovo cijelo desetljeće poručuju - ovo nije kraj! 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti