Datum objave: 15. Kolovoz 2016

FOTO: Produženi vikend - produženi sat iz lošeg likovnog za vandale na području Šibenika

Šibenik News
Šibenik News

Zašto - upitao je Željko Krnčević, autor fotografije crnim sprejom devastirane spomen ploče jednom od najvećih hrvatskih pjesnika u egzilu, rođenom Šibenčaninu, Vinku Nikoliću. 

 

Vinko Nikolić rođen je u šibenskom Docu, bio je intelektualac i kao takav djelatnik tadašnjeg ministarstva kulture za vrijeme NDH. Činovnik u ministarstvu koji se s vremenom našao van granica domovine gdje je pisao pjesme protkane nostalgijom, ljubavlju prema Lijepoj Našoj, rodnom zavičaju....

 

U rodnom gradu prijateljevao je s brojnim šibenskim intelektualcima poput preminulog Milivoja Zenića koji bi zasigurno, kao najveći humanist novog doba u Krešimirovom gradu, imao što reći na temu devastiranja spomenika od strane pojedinaca ili skupine ljudi za koje, pak, sa sigurnošću ne možemo reći da ih krasi intelekt ili da znaju što pišu kad na javnim površinama crnim lakom ostavljaju otisak, na primjer, svastike.

 

Zašto - pitanje je koje postavljaju i članovi Antife Šibenik koji su nedjeljno popodne proveli prebrojavajući crtkarije koje su zasad nepoznati autori ostavili na području memorijalnog spomen parka Šubićevac sa središnjim spomenikom Radi Končaru i njegovim drugovima koji su streljani na tom mjestu.

 

- Tražimo što su sve išarali. Ima svugd okolo i po stadionu i po cijelom Šubićevcu. Isti rukopis, isti potpis - kratko poručuju šibenski antifašisti koji, kako kažu, još uvijek dobivaju 'hrpu đubra' zbog čega tjedno blokiraju i po 200 lažnih profila na društvenim mrežama. 

 

Ljudski umovi kojima caruje dosada, a  vlada neznanje laka su meta onima s položajima. Neznanje i položaj, pak, u kombinaciji, stvara društvenu anomaliju čije se crnilo širi u sve pore društvenog poretka jer teže se oduprijeti zlu negoli prihvatiti dobro. 

 

 

Autor fotografije devastirane ploče Vinka Nikolića - Željko Krnčević

Autor fotografija sa Šubićevca - Anitfa Šibenik

 

 

Piše: Snježana Klarić

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti