Datum objave: 25. Srpanj 2016

FOTO: Biskup Rogić vjernicima poručio: Puče šibenski, zajedno rastimo!

Diana Ferić
Diana Ferić

Brojni vjernici u prepunoj šibenskoj katedrali svetog Jakova, ali i na prepunom trgu ispred nje pratili su danas svečano euharistijsko slavlje obred ređenja novog šibenskog biskupa Tomislava Rogića, najmlađeg biskupa u Hrvatskoj.

 

Obred je predvodio kardinal Josip Bozanić koji je bio i glavni zareditelj. Sve je počelo ulaskom svih hrvatskih biskupa u katedralu iz obližnje crkve svete Barbare.

 

Nakon toga je misu predvodio uzoriti kardinal Josip Bozanić koji se obratio i novom biskupu savjetujući mu što je sve pred njim i kako se s tim mora nositi:

 

- Toliko ćeš puta ići ispred naroda da pokažeš put i održiš živom nadu. A u nekim ćeš prilikama ići za svojim narodom da pomogneš onima koji su zaostali - poručio je kardinal Bozanić 49. šibenskom biskupu. 

 

Obred ređenja bio je dug i složen. Novi biskup je najprije glavnom zareditelju morao obećati da će sve raditi u duhu vjere i da će brinuti o svom puku. Nakon toga je počela litanijska prošnja u kojoj se novi biskup prostro na tlo, a ostali biskupi su u molitvi kleknuli pored njega.

 

Obred je završio mazanjem glave i predajom znamenja. Novi biskup potom je primio evanđelistar te mu je na ucku stavljen prsten i predani mitra i pastirski štap čime je i službeno preuzeo dužnost šibenskog biskupa. Biskupi su ptok prošetali kroz katedralu i kroz tator u kojem su pozdravljeni burnim pljeskom, a nakon toga su se obratili vjernicima. Opraštajući se dosadašnji biskup Ante Ivas je u svom poetskom stilu kazao:

 

 - Bio sam, veslao sam i plovio sam i ja zajedno s vama braćo i sestre vjernici, zajedno s vama braćo svećenici i redovnice Zahvaljujem Bogu i Gospi i našim svetima na svemu što sam primao, davao i dariva. A za sve grijehe, propuste, tebe Bože Oče i Duše sveti i vas braćo i sestre, molim za oproštenje. - 

 

Novoizabrani biskup Tomislav Rogić nije krio da je u novu biskupiju došao sa zebnjom, ali je otkrio da ona sa svakim novim susretom kopnila. Kazao je i kako mu je nakon što je stigla iz Vatikana vijest da je on novi šibenbski biskup dosadašnji biskup Ante Ivas došao čestitati u ličkoj kapi.

 

- Vjerni puče šibenski, zajedno rastimo - poručio je novozaređeni biskup šibenski, Tomislav Rogić. 

 

Na obredu ređenja u ime tehničke hrvatske vlade bio je Zlatko Hasanbegović, a među vjernicima u katedrali bio je i Marko Perković Thompson.  

Iz kategorije: Vijesti