Datum objave: 29. Svibanj 2016

FOTO: Završio festival Okusi Mediteran: zainteresirao svijet, ali ne i Šibenčane

Šibenik News
Šibenik News

Treće izdanje međunarodnog festivala gastronomije Okusi Mediteran koji se od srijede, 25. svibnja, održavao u Šibeniku, na obližnjim otocima te mjestima poput Murtera i Nacionalnog parka Krka završio je ove nedjelje, sredinom dana.

 

Festival je to koji u nekoliko dana od Krešimirova grada i šire okolice učini gastronomsku prijestolnicu ne samo Hrvatske već i Sredozemlja. Naime, u programu trećeg izdanja festivala, Ingrid Badurina Danielsson u Šibenik je uspjela dovesti neke od najvećih chefova iz kuhinja diljem, upravo, Sredozemlja, uključujući Afriku, odnosno Tunis, a potom i Turske, Japana, Belgije.

 

Vidjeli su svjetski chefovi najljepše kutke kraljevskog grada, krške ljepotice Krke, družili se s kolegama iz Hrvatske, učili tajne šibenske kuhinje.... 

 

Jedini koji su podbacili bili su Šibenčani, a upravo to priznanje iz usta organizatora ono je što je ovaj festival, osim iznimne organizacije, izdvaja od većine festivala koji se održavaju na tlu grada i/ili u njegovoj bližoj ili daljoj okolici.

 

Tijekom održavanja jednog od zadnjih programa, kulinarskog showa na Mediteranskom trgu u kojem su sudjelovale tri ekipe sa šibenskom potpisom - kazalištarci, članovi JK Val te gradske uprave, a pod voditeljskom palicom poznate televizijske i radijske voditeljice, Doris Pinčić Rogoznice, prva žena festivala, Ingrid Badurina Danielsson priznala je:

 

- Ovo je prekrasan festival, u prekrasnom ambijentu. Malo nam fali Šibenčana ovdje, ali mi se nadamo da, ako ustrajemo sljedećih 30 godina, da će možda 31. izdanje, biti posjećenije.

 

Da to nije samo njeno mišljenje, već da su toga svjesni i neki drugi članovi festivalskog programa, pokazala je Vesna Miletić, također, chef.

 

- Večeras nije prevelik skup. To mi je žao jer se ovih dana u Šibeniku okupila elita chefova koji su više nego zadovoljni gradom, svi su dobro prihvaćeni. Nadam se da će se idućih godina puno više družiti s građanima Šibenika - kazala je Miletić tijekom natjecanja u kojem se najspretnija s kuhačom u ruci, upravo prema njenoj odluci, pokazala ekipa iz Gradske uprave. 

 

Festival Okusi Mediteran jedan je od rijetkih preostalih festivala u Šibeniku koji u svoj program uključuje stanovnike i goste grada i to ne samo kao publiku koja će promatrati, već i kao one s kojima će se družiti, za koje će kuhati i s kojima će razmijenjivati recepte, a u program su uključena i djeca svih dobi - od vrtićke do srednjoškolske što je svakako hvale vrijedno iskustvo za male i velike kuhare.


Da je riječ o događanju koje apostrofira Šibenik u europskim okvirima u sferi t(gastro) urizma potvrđuje činjenica je stanoviti britanski novinar u  Krešimirov grad doputovao upravo zbog ovog festivala, sve ostalo što je pri tome iskusio, vidio i doživio bio je - bonus.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti