Datum objave: 08. Svibanj 2016

Stigao humanitarni konvoj iz Njemačke, a nitko ih iz gradske vlasti nije dočekao

Diana Ferić
Diana Ferić

Konvoj od 17 šlepera, nekoliko sanitetskih vozila i mini autobusa u pratnji više stotina bajkera iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine stigao je u Šibenik točno kako je najavljeno., danas oko 18 sati.Dolazak konvoja dugog više od kilometar i njegov prolazak kroz Šibenik bio je nezapamćeni događaj. Takav spektakl dobrote, pozitivnih vibracija i spremnosti da se pomogne, u Šibeniku nikada nije viđen. Bilo je to nešto najljepše što se Šibeniku moglo dogoditi u povodu obilježavanja 950. obljetnice prvog spomena njegovog imena u povijesnim izvorima. Nedostajalo je samo više Šibenčana na ulicama da im zažele dobrodošlicu i mahnu i znak zahvalnosti.

 

Pomoć koju su njemački i europski bajkeri prikupili za šibensku bolnicu, Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac te šibenski Cvjetni dom golema e i vrijedna. Ipak najveća vrijednost su dobročinstvo i humanost koje su iskazali zaljubljenici u motore. Pothvat nije samo prikupljanje tako dragocjene pomoći nego je još veći pothvat sve to prevesti u Šibenik i s osmjehom prevaliti put dug gotovo 2000 kilometara s jednom željom i namjerom – da se pomogne i pruži ruka prijateljstva. Sramotno je što ih nije dočekao nitko od predstavnika gradske vlasti što bi bilo najmanje što se od njih očekivalo. Nastran to što će sutra za njih biti organizirano primanje u Gradskoj vijećnici u Šibeniku.

O važnosti te akcije dovoljno govori podatak da su pokrovitelji EU parlamenet, predsjednik Bundestaga Michael Brandt i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

 

Pomoć su prikupili bajkeri iz Njemačke okupljeni oko udruge Biker Brummi Hilfe iz Bremena te međunarodne udruge Biker of Europe Charity e.V. čiji je član i hrvatska dobrotvorna bajkerska udruga Eurobiker Charity Croatia. Sva prikupljena pomoć, svi troškovi prijevoza i sav rad da sve to dođe na željeno mjesto nije dar državnih institucija nego običnih ljudi povezanih ljubavlju prema motorima i moto sportu.

 

U Šibeniku je organizaciju dolaska i prihvata bajkerskog konvoja dobrote besprijekorno odradio Moto klub „Galebi“. Sve je proteklo u savršenom redu, bez zastoja u prometu, bez bilo kakvih incidenata, a sve ono što je bilo dogovoreno i najavljeno odigralo se u minutu točno usprkos veličini projekta i nevjerojatnoj udaljenosti koju je trebalo prevaliti.  

Iz kategorije: Vijesti