Datum objave: 04. Svibanj 2016

FOTO:Povodom EU tjedna:Gradonačelnik Burić:Mladi moraju početi živjeti Europsku uniju

Šibenik News
Šibenik News

Tjedan Europske unije obilježio se i u Šibeniku gastronomskim događanjem smještenim ispred Informacijskog centra Europ Direct na Starom pazaru gdje su za svoje sugrađani kuhali učenici Turističko – ugostiteljske škole, a na 'šestojezičnom mEnU'-ju našla su se tradicijska jela zemalja osnivačica Europske unije.


Ono što sa stola nije odnio jak vjetar, odnijeli su Šibenčani zainteresirani degustirati jela kakva se spremaju u npr. Italiji, Luksemburgu, Belgiji ili, pak, Nizozemskoj. Slana i slatka jela nestala su dok si rekao 'Europa', a učenike i okupljene Šibenčane pozdravili su ravnateljica spomenute srednje škole, Senka Dodik, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo grada Šibenika, Matija Bumbak te gradonačelnik Krešimirovog grada osobno, Željko Burić.

 

- Sa zadovoljstvom se odazivamo na ovakve događaje jer smatramo da škola treba živjeti život svoje lokalne sredine – kazala je ravnateljica Dodig, dodajući:
- Nama je cilj kao turističko – ugostiteljskoj školi promovirati gastronomiju, ali u prvom redu autohtonu, ali ne trebamo zaboraviti da osim šibenske priče, da smo dio jedne šire priče, dio obitelji Europske unije.

 

S njom se složio i pročelnik Bumbak, dodajući da se mladi moraju početi ponašati europski.

 

Schwarzwald torta kao predstavnica njemačke kuhinje ili, pak, coq au vin kao zastupnik francuskih delikatesa samo su dio ponude sa stola za čiji su se jelovnik učenici Turističko – ugostiteljske škole pripremali danima unaprijed. Belgijski vafli ili talijanski tiramisu delicije su kojima su šibenski srednjoškolci častili svoje sugrađane, dok je njih šibenski gradonačelnik počastio s nekoliko savjeta.

 

- Mladi moraju početi živjeti Europsku uniju, a da bi živjeli Europsku uniju moraju pristup poslu, vlastitoj edukaciji promijeniti i biti svjesni da svoju sudbinu, svoju egzistenciju imaju u svojim rukama i da će to ovisiti isključivo o njihovim spoznajama i njihovom znanju – kazao je Burić, dodajući da upravo dva urbana inkubatora koliko ih grad Šibenik ima u samom centru služe, između ostalog, upravo mladim i njihovim potrebama u smjeru buđenja svijesti o postojanju Europske unije kako takve, Hrvatske kao njenog člana te prednostima navedenog.


Osim toga, kako je kazao, činjenica da u sklopu obilježavanja Europskog tjedna u Šibeniku, imamo priliku uživati upravo u gastronomiji spomenutih zemalja, nije slučajna već najavljuje neka nova zbivanja u gradu. I to ona edukativne naravi.

 

- Ono što planiramo graditi u Šibeniku, dakle, je centar kompetencija ili, da vam prevedem, to je velika suvremena upravo ugostiteljska škola visoko obrazovne razine, sa smještajnim kapacitetima u kojima bi se školovali ljudi koji će se baviti enologijom, gastronomijom, ali na visokoj razini – ponovio je Burić, što je drugi put da gradonačelnik javno istupa o planovima na polju razvoja Šibenika kao grada obrazovnih institucija.
 

 

Piše: Snježana Klarić

Iz kategorije: Vijesti