Datum objave: 20. Studeni 2015

Međunarodni kongres o Marku Polu: Za Korčulu pretpostavljamo za Šibenik znamo

Šibenik News
Šibenik News

 

Da je svjetski trgovac moreplovac, kasnije putopisac i pisac Marko Polo rođen na otoku Korčuli podatak je pokraj kojeg neumoljivo stoji upitnik jer nitko nije argumentirao da je baš na tom otoku Polo prvi put zaplakao 1254. Na Međunarodnom kongresu o slavnom putniku taj podatak predstavljen je kao pretpostavka, ali naše sugrađane više će zanimati informacija koju predsjednica Međunarodne udruge Putevima Marka Pola Jasna Vukas drži točnom te ističe jest da je obitelj Polo, pa tako i sam Marko Šibenčanin, te da je njegova obitelj negdje oko 1100. godine iz Šibenika preselila u Veneciju.

"Bio je globalizator koji je spojio istočnu i zapadnu civilizaciju. U knjizi Milion koju je napisao na prvim stranicama piše kako mu obitelj dolazi iz Šibenika, iz Dalmacije. To jasno piše na prvim stranicama talijanskog izdanja knjige Milion", kaže nam Jasna Vukas.

Na Međunarodnom kongresu o Marku Polu između osoba iz šibenskog društvenog i političkog života, istraživačima, znatiželjnicima i ostalim posjetiteljima našao se i Jeff Fuchs koji je prošao Polov Put svile od Europe sve do Kine i svakim se vrijednim korakom zabilježenim na fotografiji i video materijalu uvjerio što su prošli Marko te njegov otac i stric koji su u Kinu krenuli po svilu u namjeri da se po povratku u Veneciju kroz kasniju trgovinu obogate.

Na zidovima D-Resort hotela u Mandalini vrijedna je izložba fotografija s Puta svile. U odori kakvu je moreplovac nosio zatekli smo šibenskog glumca Jakova Bilića koji kaže da mu nije problem biti Marko Polo jer je ranije već sudjelovao u igrokazima vezanim za Marka Pola, njegov život i avanture.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: