Datum objave: 11. Studeni 2015

Šibenski inovatori za etui za beskontaktne kartice dobili još jedno priznanje i dva radna mjesta

Diana Ferić
Diana Ferić

Inovacija Etuija za zaštitu beskontaktnih kartica koja je djelo članova šibenskog Društva Inovatora Faust Vrančić, Josipa Papaka, Srđana Nanuta I Ive Stipaničeva osvojila je još jedno, treće veliko priznanje. Dobili su srebrnu medalju na 40. hrvatskom salonu inovacija INOVA 2015. s međunarodnim sudjelovanjem i 11. izložbi inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova BUDI UZOR koji su održani u Karlovcu.

Prije toga su dobili zlato u Iloku, a prošli mjesec su u Zagrebu, na izložbi ARCA 2015 također dobili srebrnu medalju. Šibenski inovatori su za svoju inovaciju zainteresirali poslovnog partnera tako das u počeli I proizvoditi te etuije. Za sada izvan Hrvatska, ali su dvojica inovatora Josip Papak I Ivo Stipaničev time za sebe otvorili dva radna mjesta.

“Ova je naša inovacija nastala posve slučajno. Meni se dogodilo da mi je iz džepa očitana kartica I shvatio sam da postojeća zaštita nije dobra te smo počeli raditi na tomu kako to onemogućiti. Očito da nisu samo kartice beskontaktne nego se beskontaktno mogu iskoristiti, “ukrasti”  i  podaci vezani za naš identitet I račune. Može se dogoditi da na taj način netko dođe do podataka s vaše kartice I plaća svoje troškove s nje. Zaštitni etui u svijetu već postoje, ali ne pružaju dovoljnu zaštitu. Naša inovacija je u tomu što smo došli do materijala od kojeg se etui rade koji je puno sigurniji, ali smo stavljajući mjesto za palace na etuiju omogućili I to da se karticom može manipulirati jednostavnije, samo jednom rukom I da ju se može koristiti bez da se vide podaci koji se na njoj nalaze, a koje bi netko mogao nekim uređajem “skinuti””, objasnio nam je tu inovaciju Josip Papak.

Posebno je u ovoj priči vrijedno to što je ta inovacija komercijalizirana I što postaje proizvod za tržište budući da se kod nas najčešće događa to da sve ostane na nagradama i priznanjima.

Iz kategorije: Vijesti